2021. Október 16. Gál

Humor

Metró épül Baján!

Antal Tibor | 2020. Május 12. 15:25:47 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A fotó illusztráció! A bajai szerelvények egyébként kék – sárgák lennének

Az utóbbi évtizedekben egyre több kritika érte a tömegközlekedést Baján. Éppen ezért is örömteli a hír, hogy ma délelőtt bemutatták a leendő bajai metróhálózat terveit, mely szinte teljesen kiválthatná a szebb napokat megélt helyi buszforgalmat. Pár évtizede volt egy hasonló kezdeményezés, ám azóta már a főtéri lejárót is elbontották. A három metróvonal közül a kék észak – déli irányban kötné össze a várost kezdetben az aldis körforgótól a Szeremlei út végéig, de észak felé a Szentistván városközpont megálló is szerepel a későbbi fejlesztési elképzelésekben.

Kezdetben 3 vonal lenne, később megépítenék a négyest is

A piros a fővároshoz hasonlóan átmenne a Duna alatt, így nyáron gyorsabban lehetne elérni a városból a dunai zátonyokat, árvíz esetén pedig búvárjaink gyakorlatozhatnának itt extrém körülmények között. A zöld vonal a Nagy – Pandúr – szigeti nyaralótulajdonosok kedvence lehetne, akik átszállás nélkül juthatnának el a Petőfi – szigeti “Stadionok”, és a Pokorny utcai “Klinikák” megállóig, de akár ennél tovább a Bokodi úti köztemetőig is. Ha már az átszállás szóba került : a három vonal központja a bemutatott tervek szerint meglepetésre nem a Szentháromság téren, hanem a Szabadság út – Szarvas Gábor utca találkozásánál lenne, ami némileg érthetetlen. Mint megtudhattuk, azért gondolkodtak így az előrelátó tervezők, mert feltételezéseik szerint az építkezés beindulásáig még párszor változtatni fogják a közlekedési rendet az erre specializálódott szakemberek a város főtéren, amihez nehezen tudna a metró alkalmazkodni. Fontos még kiemelni, hogy a végállomásoktól HÉV járatok indulnának Pörbölyre, Érsekcsanádra, Bácsbokodra, Szeremlére és Bátmonostorra, amit kínai hitelekből finanszíroznánk.

De hogy mikor lehet a tervekből valóság? Mint megtudhattuk, a kivitelezés a többi beígért vagy nagy többség által szükségesnek vélt fejlesztés (Jelky téri körpálya, Érsekcsanád- Sükösd elkerülő út, Baja elkerülő út befejezése és gyorsforgalmi út Hercegszántóig, Baja – Pörböly szakasz kiszélesítése és mellette kerékpárút, Élményfürdő és új 50 méteres uszoda a szigetben, összes városi út szilárd burkolatúvá tétele, a városi ivóvízhálózat teljes cseréje, Dózsa György út négysávos részének újraaszfaltozása) elkészülte után fogják egyből megkezdeni, ami derűlátó becslések szerint 2099 és 2180 közé tehető.

A helyi ellenzék ennek ellenére nem bizakodó. Szerintük a városvezetés ezt a fejlesztést ugyanúgy vissza fogja mondani, mint korábban a görpark és a szigeti futópálya megnyert pályázatát.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a cikk a HUMOR rovatunkban szerepel!

hozzászólok