2024. 6. Frida, Ivett

Sport

“Teljesen elégedett vagyok”

Antal Tibor | 2016. Szeptember 02. 16:18:35 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Bajai Péter a Magyar Triatlon Válogatott, és Faldum Gábor edzőjeként vett részt a riói olimpián. Az ezzel kapcsolatos élményeiről kérdeztük szerdán reggel a vele azonos nevű sportuszodában, ahol épp edzést tartott.

 

Bajai Péter

 

– Az olimpiai faluban ökölvívó és birkózó edzőkkel raktak egy szobába, így eszembe sem jutott, hogy kötekedjek velük. De nem is sokat találkoztunk, hiszen mi az olimpia végére értünk csak oda, ők pedig ekkor már indulófélben voltak. Igazából olyan nagy hangulat sem volt a faluban, hiszen a legtöbben már hazautaztak. Az olimpiai falut egyébként sem úgy kell elképzelni, hogy nagy a pörgés. A versenyzők általában alszanak, vagy készülnek a versenyekre. Az alkohol fogyasztás is tilos. Minden sportágnak van egy záróbankettje, de éppen ezért is ezeket a falun kívül tartják meg valahol.

 

Bajaiak Rioban

 

– Hogy tetszett Rio de Janeiro?

 

A férfi és a női triatlon verseny augusztus 18-án és 20-án került megrendezésre,  a záróünnepély pedig 21-én. Mi csak 23-án indultunk haza, így jutott idő városnézésre is. A kötelezőket letudtuk: természetesen voltunk a Krisztus szobornál, és a Copacabánán is. Szép város Rio de Janeiro, de nagyok a kontrasztok. A Copacabánától is egy utcára már balkániak a körülmények.

 

Fotók: Bajai Péter

 

A biciklis edzőpályánk egy 2 km-es lezárt útszakaszból alakították ki, ami azonban 10 km-re volt a falutól. Bár felszállhattunk volna a transzferre, mi mindig letekertük inkább a 10 km-t, nyomunkban egy kísérő autóval. A  kísérés elsősorban nem biztonsági okoból volt, hanem az esetleges defektek és más műszaki problémák könnyű elhárítása végett.

A tömegközlekedés a falutól nem volt jól megoldva. A Copacabanára például 2 átszállással tudtunk volna csak eljutni, így mi főként UBER-rel és taxival utaztunk.

 

 

-Mennyire vagy elégedett Gábor versenyzésével?

 

– Teljesen elégedett vagyok, bár hozzá kell tegyem, hogy tökéletes verseny ugye nincs. Úszásnál nem volt várható, hogy az első tízzel kijöjjön, de a második bóllyal ott volt. Kerékpárra nagyon készültünk, és jól is ment Gábornak. Futáson is hozta amit tud, talán a végében maradt egy kicsi. Nem izgulta el, így első olimpiáján ki tudta hozni ami benne volt.

 

 

– Gáborral azt beszéltük, hogy van még benne még legalább egy ciklus, de felzárkózhat mellé még valaki a Mogyiból a tokiói olimpiáig?

 

– Gáborral 2013-a s év végén kezdtük meg a felkészülést az olimpiára. Akkor 197. volt a világranglistán. Jelenleg 20 – 25. hely körül tanyázik. Akadnak hasonló képességű versenyzőink, mint amilyen Gábor volt amikor vele elkezdtük, de nehéz megmondani, hogy képes lesz-e valaki felzárkózni mellé a következő 4 évben. Hiszen a kvalifikáció során 2 éven keresztül rengeteget utazva folyamatosan jól és eredményesen kell teljesíteni, ami nem egyszerű feladat.

 

 

hozzászólok