2024. 26. Ervin

Sport

Miért jobb a szerb kosárlabda a magyarnál?

Antal Tibor | 2023. Január 14. 11:39:44 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Szombat délelőtt sajtótájékoztatót tartott a BasketBaja SE Baján a Kaiser Panzióban, melyen a teljes elnökség részt vett, valamint sztárvendégként Dragan Lukovski. A meghívás apropója, hogy a bajai egyesület egyik korosztályos csapata is részt vesz a vajdasági VIBA Ligában, melynek a korábbi világbajnok kosárlabdázó a főszervezője.

Dragan Lukovski

Radnóti Miklóstól megtudhattuk, hogy BasketBaja jelenleg egyedüli “légiósként” indul a bajnokságban, de 70-80 gárda között szokott boszniai, és montenegrói gárda is nevezni. A bajai egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a kapcsolót keresik, ugyanis mikor lent játszanak a bajai srácok ők is átveszik a harcos délszláv mentalitást, a magyarországi mérkőzéseken azonban nem pörögnek annyira amennyire szeretnék, pedig az a hazai bajnokikon is nagyon jól jönne. Továbbá beszélt arról is, hogy később több korosztályuk is csatlakozni fog a VIBA bajnoksághoz, valamint hogy a hosszútávú terveik között szerepel, hogy újra legyen felnőtt gárda Baján, melyekhez remek erősítés lehetne a légiós beszerzés kapcsán a vajdasági kapcsolat.

Radnóti Miklós

A sajtótájékoztató második felében Putnik Tamással, a Bácskai Harsona szerkesztőjével egymást erősítve arra a kérdésre kerestük a választ, vajon miért van az, hogy a magyar és azon belül a bajai kosárlabdázók (de később már az egyéb labdajátékokról is szó esett) 15-16 éves korukig ugyan felveszik a versenyt a szerbekkel, utána viszont déli szomszédaink keretében már 20-22 éves korukra sokan világsztárok lesznek, a válogatottjaik a világ legjobbjai között szerepelnek, a mieink viszont megmaradnak hozzájuk képest a középszerűségben. A 98-as világbajnok itt sok mindenről beszélt az elszívó hatásoktól kezdve, szakmai kérdésekről, mentalitásról, genetikáról, de igazából a titkos receptet sajnos nem tudhattuk meg. Mert tény és való a szerb kosárlabda, röplabda, labdarúgás, vízilabda, és kézilabda a világ legjobbjai közé tartozik hosszú idő óta, melyek közül általában felnőtt szinten eredményességben csak az utolsó kettőben tudjuk felvenni velük a versenyt.

Zárásként a házigazda a pénteki halászlézásról kérdezte Dragan Lukovskit, de figyelmeztette vendégét hogy csak jót mondjon, mert ez nálunk érzékeny kérdés. Világbajnok válaszában elmondta, hogy nagyon finom volt, de náluk Szerbiában sokkal kisebb adagokat adnak mint itt Baján. Ezt ő nem tudta, ezért másodikat is rendelt amit aztán nem tudott mind megenni.

hozzászólok