2024. 25. Márk

Sport

“Kicsit meg is hatódtam” – Hosszú Katinka Baján dedikálta új könyvét

Kónya Mónika | 2014. December 12. 22:31:53 | Utolsó frissítés: 9 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Teljesen megtelt a könyvtár földszintje, egy gombostűt sem lehetett leejteni, mire Hosszú Katinka és kísérői megérkeztek. A bajaiak vastapssal fogadták kedvencüket, aki megköszönte a fogadtatást és bevallotta Putnik Tamásnak, hogy kissé meg is hatódott ettől a szeretettől. Állítása szerint mindig kikapcsolja amikor Baján jár, “semmire sem cserélnem el azt, hogy egy olyan városban nőhettem fel, ahol a szüleim bátran elengedhettek biciklivel edzésre, és ahol a barátaimmal a Petőfi-szigeten még felhőtlenül játszhattunk edzés előtt“. Az úszónő arra is visszaemlékezett, hogy amikor 19 éves korában az Egyesült Államokba költözött, sokszor álmodott Baja utcáival, mert annyira hiányzott neki a város.

 

 

Putnik Tamás és Hosszú Katinka

 

“Csak versenyzem és a maximumot hozom ki magamból”

 

A riporter ezután a 2014-es évről kérdezte Katinkát, aki elégedett volt a teljesítményükkel. Az a munka, melyet edzőjével és egyben férjével, Shane Tusuppal végez, mindkettőjük szerint meghozta gyümölcsét, így a 2013-as “tesztév” felkészülésén sem változtattak sokat. Katinka az együttes munka eredményeként ma már egy teljesen más mentalitással áll a versenyekhez, és ezt részletesen meg is osztotta velünk: “az a cél, hogy a maximumot nyújtsam, és ha úgy érek el egy eredményt, legyen az bármilyen, annak örülni kell. Ha úgy szállok ki a medencéből, hogy ez 100% volt, akkor nem mondhatom azt, hogy sajnálom a második helyet. Pont ez történt most a rövidpályás világbajnokság első napján. Tényleg úgy éreztem, hogy örülnöm kell, mert 200 pillangón a legjobb időmmel lettem második, Belmonte jobb volt nálam. Le a kalappal. Ez a fajta teher nélküli versenyzés – hogy csak versenyzem és a maximumot hozom ki magamból – nagyon bejön, nagyon élvezem.”

 

 

Tulajdonképpen erről szól az Iron Lady is. Hosszú Katinka egy olyan könyvet szeretett volna kiadni a kezéből, ami legalább egy embernek segíteni tud. “Legyen az sportoló, vagy egy olyan valaki, aki egy fájdalmas időszakon, esetleg egy kudarcon ment keresztül, amiből nehezen épült fel.” – vallotta be a hallgatóság előtt. A londoni olimpiától a barcelonai világbajnokságig tartó időszak tapasztalatairól írt, reményei szerint egy motivációs művet.

 

Így lettem Iron Lady

 

Putnik Tamás természetesen rákérdezett a becenév történetére is. Katinka elmesélte, hogy a kínai médiából ered, méghozzá a 2012-es világkupa sorozat alatt született, amikor is sikerült egy kínai bajnokot legyőznie 200 pillangón. A riporterek kérdezték meg tőle a futam után, hogy “miből van, talán vasból?”. Másnap ezzel a szalagcímmel jelent meg a győzelme, majd gyorsan átvette a nemzetközi média is az Iron Lady megnevezést. Katinka az elején nem volt biztos abban, hogy hogyan kezelje a becézést, ma már pozitívan értékeli, állítása szerint sokat segített neki. Arról a nyomásról, ami jelenleg rajta van az elvárt eredmények kapcsán, nehéz megfeledkeznie, és amikor kissé pesszimistábban áll egy-egy versenyszámhoz, akkor arra gondol, hogy az “Iron Lady” ezt is meg tudja csinálni. “Úgy néz ki, hogy ez segít az uszodában.” – mondta el Katinka.

 

 

A beszélgetés végén Putnik Tamás a színpadra szólította Shane Tusupot is, aki osztotta Katinka véleményét a felkészülés eredményességét illetően és abban is, hogy az elért sikerek a munkájukat igazolják. Majd azokról a kedves történetekről mesélt, melyek egy-egy dedikálás alatt születnek. A riporter és az edző között Katinka vállalta a tolmács szerepet.

 

Az est végén a sikeres páros pezsgővel és szörppel “koccintott” a közönség tagjaival, ezt követően kezdődött el a véget nem érni akaró dedikálás, melyet mindenki türelemmel viselt.

 

 

 

 

 

További képeket az estéről készült albumunkban talál, itt a portálon.

hozzászólok