2024. 25. Márk

Sport

Így ünnepelték a VB ezüstöt Eszéken

Antal Tibor | 2018. Július 16. 09:13:39 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Vasárnap története során előszőr játszott VB döntőt a horvát labdarúgó válogatott, az ellenfél Franciaország volt. Az angolok elleni elődöntő után megfogadtuk, hogy a fináléról az eszéki VB klubból fogunk tudósítani, hogy be tudjunk számolni az ottani hangulatról. Na meg persze egy kicsit mi is részesei lehessünk ilyen élménynek, ha már a magyar válogatottal valljuk meg erre semmi esélyünk.

 

 

Nemcsak mi gondoltuk így: az udvari határon 25 autó állt előttünk, és kis idő múlva még több mögöttünk, ugyanis rengeteg magyar drukker igyekezett Eszékre. Sok bajaival is találkoztunk lent, de Tolna megyéből is akadtak ismerős, és kevésbé ismerős arcok. Onnan lehetett kiszúrni a magyarokat, hogy akinek nem volt valami horvát meze, zászlója vagy relikviája, az hazánk szülötte volt. Minimum 100 emberről beszélhetünk, de szerintem sokkal többről. A magyar szurkolókról annyit, hogy nyoma sem volt a már – már megszokott “Vesszen Trianonozásnak”, hanem mindenki a szomszédos nép válogatottjának szorított.

 

Magyar szurkolók egy csoportja Eszéken

 

Apropó mezek: a rögtönzött VB klub egyik hiányossága volt, hogy nem árultak semmilyen szurkolói kelléket, öltözetet, pedig nagyot kaszálhattak volna, rajtunk magyarokon mindenesetre biztosan. Ugyanígy csevap és pjeszkavica helyett is be kellett érni a közeli McDonalad’s kínálatával. De visszatérve a focira: Eszék főterét és környékét lezárták az autók elől, csak a villamos járt, és nagy kivetítőn lehetett nyomon követni az eseményeket.

 

 

 A köztéri szobrot sem úszták meg. Van amelyik egy kockás mezt kapott, és Tudjman enökre is ráaggattak egy sálat.

 

 

A térre több ezer ember kijött, lányok és fiúk, kicsik és nagyok egyaránt kockásba öltözve. Durrogtak a petárdák és égtek a füstölők már a meccs előtt, de ami kicsit meglepett minket, hogy a himnuszt például nem énekelték. A válogatott nagyon jól kezdte a mérkőzést, hiszen kapujukhoz szegezték a franciákat, ám a várt nagy szurkolás elmaradt. A helyzetek kivételével szinte csend volt, és a francia vezető gólt is némán tudomásul vették. Aztán Perisic egyenlített, amit eszméletlen ünneplés követett.

 

 

 A 11-es előtt Subasic kapust éltették, de sajnos ez sem segített. Szünet következett, és mindenki próbált utánpótlást szerezni étel és ital fronton. A válogatott továbbra is jól játszott, így a szurkolók bizakodtak, ám a harmadik gól amit Pogba szerzett lehűtötte a kedélyeket. Mbappe találatánál volt egy hatalmas “Húúú” ahogy morajlott a tömeg, és igazából mindenki tudomásul vette, hogy lefőtt a kávé.

 

 

Aztán a kapus összehozott Madzukicnak egy szépítő találatot, ami igazából pár perc reménykedést adott, de igazából lélekben már mindenki felkészült a vereségre. Ennek ellenére az ünneplés nem maradt el. Sőt! A hosszabbítás alatt már megtapsolták a csapatot, majd a lefújást követően jött a közös éneklés, füstbombák és petárdák.

 

Videó:

 

 

 

A tömeg oszlani kezdett. Sokan autóba szálltak, és az ablakokból és a csomagtartóból kilógva lengették zászlóikat.

 

 

Találkoztunk hazafelé egy teherautóval is, melynek platója telt meg fanatikusokkal.

 

 

Összességében egy nagy élmény volt így Horvátországban a helyi szurkolókkal végig nézni a mindent eldöntő 90 percet, és ha esetleg lesz hasonlóra lehetőség akkor ismét itt leszünk. Kicsit hiányérzetünk van, mert akár kerekebb is lehetett volna ez a cikk, ha az első félidőben nem rúg helyzet nélkül is két gólt a francia válogatott. Mert akkor még egy ennél sokkal nagyobb ünneplésre is lett volna esélye ennek a kicsi, de futballban óriás országnak. A látott játék alapján megérdemelten.

 

 

Így néz ki egy átlag horvát család

 

Facebook galériánk:

https://www.facebook.com/pg/sugopartihirek/photos/?tab=album&album_id=2285266608180045

 

 

hozzászólok