2024. 17. Paszkál

Sport

Hányadik Baja a magyar olimpiai aranyérmek alapján?

Antal Tibor | 2016. Augusztus 16. 11:59:20 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Dr. Pósta Sándor Baja első olimpiai bajnoka

 

 

Gondoltunk egyet, és összeszámoltuk, vajon melyik magyar település hány olimpiai aranyérmet gyűjtött eddig, az újkori ötkarikás játékok során. Nem lepődtünk meg azon, hogy a rangsort fölényesen a főváros vezeti. A dobogósok is megyeszékhelyek, de el kell mondjuk, hogy városunk is nagyon előkelő pozícióban tanyázik, és úgymond több nagy skalpot is begyűjtöttünk, hiszen számos Bajánál jóval nagyobb, népesebb települést sikerült Katinka révén most beelőznünk.

 

Fotó:MTI

 

 

Mint mindenki tudja, Hosszú Katinka 3 aranyérmet (és egy ezüstöt) szerzett a riói olimpián. Ezzel alaposan előrelépett városunk is az országos öröklistán, hiszen eddig csak Dr. Pósta Sándor révén rendelkeztünk eggyel, aki 1924-ben Párizsban győzött kard egyéniben. Sőt, a megyében az élre is kerültünk, hiszen megelőztük a három aranyat magáénak tudó Kecskemétet, és a méretét meghazudtolóan fantasztikus statisztikával rendelkező Garát is. Gara olimpiai bajnokai Dunai Antal és Páncsics Miklós (1968 Mexikóváros) labdarúgó, akiket sokszor bajaiként is emlegetnek, hiszen ezer szállal kötődtek a városhoz.

 

Dunai Antal Gara egyik olimpiai bajnoka Fotó: magyarhirlap.hu

 

De lássuk a listát!

 

A magyar olimpiai aranyérmek megoszlása települések szerint

 

1. Budapest 241

2 – 3. Miskolc, Szeged 12

4 – 5. Debrecen, Jászberény  9

6. Eger 8

7. Vác 6

8. Győr, Szolnok  5

9. Baja 4

10 – 17. Békéscsaba, Kaposvár, Kassa, Kecskemét, Kondoros, Nagyvárad, Palánka, Sopron 3

18-29. Berettyóújfalu, Celje, Csákvár, Gara,  Hódmezővásárhely, Ják, Kolozsvár, Magasfalu,  Pomáz, Salgótarján,, Tiszaföldvár,  Zombor

30- 80 Abony, Álmosd,  Alsósófalva, Apatin, Balatonboglár,  Balatonfüred, Balatonújlak, Bokod,  Buzsák, Cserhátszentiván, Csorna, Dombóvár, Dorog, Dunaszerdahely, Ercsi, Esztergom, Facsád,  Fiume, Galánta, Gyengyószentmiklós, Hajdúnánás, Karancsalja,  Kisvárda, Korond, Kőszeg, Kunágota, Kunmadaras, Márianosztra, Marosvásárhely, Monor, Nógrád, Nyíradony, Nyíregyháza, Nyírlak, Paks,  Pécs, Pilis, Pölöskefő, Pöse, Szenc, Szenta, Szentgotthárd,   Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely,  Tiszafüred, Ungvár, Újdombóvár, Vál, Váradszentmárton, Veszprém

 

Bács-Kiskun megyei lista

 

1. Baja 4

2. Kecskemét 3

3. Gara 2

 

 

Páncsics Miklós Gara másik olimpiai bajnoka Forrás: gyujtemeny.sportmuzeum.hu

 

 

A lista egyébként nem biztos, hogy teljesen pontos, hiszen a wikipedia adatai alapján állítottuk össze. Annyit javítottunk rajta, hogy bár Hosszú Katinka valóban a pécsi kórházban született, de természetesen bajai család gyermekeként, illetve Dr. Pósta Sándor is Pándon látta meg a napvilágot szintén bajai família sarjaként. Más sportolók esetében a hasonló eltéréseket természetesen nem tudtuk lekövetni.

hozzászólok