2024. 20. Friderika

Sport

Fiatal bajai Pilóta az Autocross Európa-Bajnokság futamain!

| 2023. Április 25. 09:29:43 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A 2023-as Autocross Európa-bajnokság mezőnye egy fiatal bajai pilótával bővül.Ifj. Istókovics István 15 éves, és a Bajai SZC Jelky András Technikum és Szakképző Iskola tanulója.

Az Autocrosst 2022-ben kezdte, ebben az évben az I. Osztályú magyar bajnokság és a C.E.Z. közép-európai futamait látogatta.Év végi értékelésben mindkét bajnokságban bronzérmes lett.

Erre a szezonra sikerült egy, a jelen kor követelményeinek megfelelő Európa élvonalába tartozó cseh építésű Buggy beszerzése, ezzel új célok kerültek célkeresztbe!

2023-mmcr-zse-humpolec-jan-pilat

Egy kis információ az Autocross ezen kategóriájáról:

A Junior Buggy kategóriában 600 ccm2-es motorkerékpár motorral meghajtott négykerék meghajtású autók versenyeznek kb: 130-150 lóerővel.

Első futam rajtrácsa az időmérő edzéseken elért helyezés, a további két előfutam mindig az előző előfutam befutási sorrendje alapján kerül kiosztásra.

Az előfutamokban 4 sorból egyszerre 10 db autó indulhat a rajtrácsról. Az Európa-bajnoki futamokon általában 18-20 db autó indul ebben a kategóriában különböző előfutamokban, de a döntőre csak a legjobb 10 pilóta kvalifikálja magát. A 10 db pályán lévő autóból általában 6 – 7 pilóta egymáshoz képest egy másodpercen belüli köridőket fut, és test-test elleni küzdelmet vív egymással a célig.

A végeredményt a döntő futam befutója alapján értékelik. 2023-as Autocross Európa-Bajnokság egy 10 futamból álló sorozat, a bajai pilóta egyedüli magyarként négy futamon tervez indulni. ( 2 német, 1 cseh, 1 olasz verseny )

Első szezonban az ellenfelek és minden pálya új lesz, tele kihívásokkal. Ezen felül a Magyar-Bajnoki, és szlovákiai futamok természetesen prioritást élveznek. A versenyeket gyakran 10 – 20 ezer ember nézi helyszínen, és internetes, valamint televíziós közvetítésnek köszönhetően otthonról még többen.

Természetesen, mint minden technikai sport, ez is nagyon költséges, erős háttér nélkül lehetetlen eredményt elérni.

A csapat szívesen látja olyan támogatók segítségét, akik üzleti lehetőséget látnak ebben a műfajban, cégüket megjelenítenék: Versenyautón, szállító járműveken, ruházaton, plakátokon…stb.

Szurkoljunk együtt a fiatal bajai srácnak, hajrá Magyar Autocross, hajrá Baja!

hozzászólok