2024. 29. Gedeon, Johanna

Sport

Először indult nyíltvízi VB-n Kalmár Ákos

MTI | 2022. Június 30. 11:57:13 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kalmár Ákos a férfi nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 30-án. Fotók:MTI/Szigetváry Zsolt

Kalmár Ákos 8. helyen zárt a nyíltvízi úszók 25 kilométeres világbajnoki versenyében csütörtökön a Lupa-tavon. Az eredeti terv szerint 9 órakor rajtolt volna a mezőny – előbb a férfi, aztán a női -, de a hőségre tekintettel már a hét elején eldőlt, hogy 7-kor vágnak neki a versenyzők az embert próbáló feladatnak.
    A férfiaknál 25-en ugrottak a vízbe, köztük a pályafutása első nagy nemzetközi nyíltvízi versenyén induló “medencés” Kalmár Ákos, illetve Gálicz Péter.
    Kalmár rögtön a rajt után az élre állt, igaz, néhány úszót – köztük Gálicz Pétert is – leszámítva szinte a teljes mezőny tartotta vele a tempót. Az utolsó körhöz érkezve azonban csatlakozott a “csapathoz” Gálicz is. Az élmezőny a szokásoknak megfelelően az utolsó kilométerre hagyta a döntést, a bajai úszó ekkor tíz másodperces hátrányba került és visszaesett a nyolcadik helyre, Gálicz viszont feljött a hatodikra.
    Az utolsó ellenőrző pont után – 900 méterrel a vége előtt – a két magyar egymás mellett a hatodik és a hetedik helyen úszott, a véghajrára mindketten úgy érkeztek meg, hogy elérhető volt a dobogó. Az utolsó erőtartalékokkal Gálicz sáfárkodott tökéletesen és simán szerezte meg a harmadik helyet.
    Győzött az olasz Dario Verani, miután lehajrázta a legutóbbi két világbajnokságon aranyérmes francia Axel Reymondot.


   
    Kalmár Ákos elmondta, nagyjából ilyen eredményre számított, ugyanakkor sok hibát elkövetett, ami annak tudható be, hogy ez volt az első ilyen jellegű versenye. A férfiaknál öten, a nőknél ketten adták fel a versenyt.

 Eredmények:
 Nyíltvízi úszás, férfi 25 km
    
 1. Dario Verani (Olaszország) 5:02:21.5 óra
2. Axel Reymond (Franciaország) 5:02:22.7
3. GÁLICZ PÉTER 5:02:35.4
…8. KALMÁR ÁKOS 5:03:51.1

hozzászólok