2024. 8. Adrienn, Mária

Sport

Egy nevelő egyesület sikere

BasketBaja SE facebook oldala | 2023. Szeptember 07. 03:38:20 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:BasketBaja SE facebook oldala

A bajai felnőtt férfi kosárlabdázás nem most éli virágkorát, sajnos a második szezon kezdődik meg a magyar NB 1-es bajnokságban bajai csapat nevezése nélkül.

Azonban az utánpótlásnevelésben a mai napig jegyzik a bajai kosárlabdázást, hiszen a magyar felnőtt válogatottban pl. a Pongó testvérek mindegyike megfordult már. Egykoron BSK, később Bajai Bácska, ma pedig BASKETBAJA Utánpótlásnevelő Sportegyesületnek hívják azt a műhelyt, ahol a tehetségeink nevelkednek.Volt amikor egész korosztályaink tudtak éveken, talán évtizedeken keresztül sikereket felmutatni és tartozhattak eredményeikkel az ország élvonalába.

Azóta a sportág struktúrája átalakult, megváltozott az ország kosárlabda térképe is. Megjelent az akadémiai rendszer, amely új lehetőséget jelent a tehetségek legjobbjainak. Ezeket a lehetőségeket számos bajai utánpótláskorú kosaras kipróbálta és bajaiként nyert azóta országos bajnokságot, lett magyar válogatott. Igaz nem bajai színekben, de bajai szívvel.A legnagyobb büszkesége lehet egy egyesület elnökének, ha a szakmai stáb, vagyis az edzők úgy dolgoznak, olyan elkötelezetten végzik a munkájukat önzetlenül a kosárlabda nevelés területén, amellyel talán még nagyobb lehetőséget biztosítanak egy fiatalnak, mint amit a helyi viszonyok engednek.Az elmúlt években sokan szerencsét próbáltak már.

Voltak akik rövid ideig éltek a lehetőséggel, mint például ifj. Pálkerti Tamás, és van aki azóta is büszke bajaiként pattogtat pl. a Nemzeti Kosárlabda Akadémián két éve Pécsen, mostanra pedig már az U17-es magyar válogatott tagja lett Emelieze Ágoston.Ma egy Baja szintű városnak a sportra vonatkozóan szemléletváltásra van szüksége. Természetesen mindig törekedni kell arra, hogy legyen a fiatalok előtt jó felnőtt példa. Ez a kosárlabdázásra vetítve azt jelenti, hogy amikor újra eljön az idő és van lehetőség egy felnőtt csapat versenyeztetésére igenis élni kell vele. Addig viszont tenni kell a fiatalok fejlődéséért. Úgy kell dolgozni, hogy a nálunk sportoló gyerekekért a jövőben is minden megteszünk. Azoktól pedig akik elmentek a múltban, vagy elmennek a jövőben, úgy kell egy időre sok sikert kívánva elköszönni, hogy akarjanak visszajönni Bajára!

Így történt, hogy a tavaly eligazolt 2005-ös születésű Virág Előd ugyan elment és az egyesületünk nevelési költséget is kapott érte az NKA-tól, idén augusztusban úgy döntött visszatér, visszaigazolás díj azonban az „anyaegyesületet” nem terheli. Hasonlóan döntött 4 év „légiós” évei után a 2007-es születésű Somogyi Zsombor is, akinek a nyakába több alkalommal is érmet akasztottak Pécsen és mi büszke bajaiként örültünk a sikereinek.

Ezúton is köszöntünk titeket újra bajai mezben!!!Visszavárjuk többek között Bor Gábót, Bor Sasát, Szabó Danit és sorolhatnám a számos tehetségünket az ország több pontján. Reméljük egyszer újra szurkolhatunk nekik hazai pályán.Visszavárjuk Radnóti Somát is, akit több éve várnak Pécsen és aki szüleivel most hozta meg azt az egyébként nehéz döntést, hogy igen fiatalon, de mostanra kellő elszántsággal felvértezve belevágjon egy váltásba, hogy rá is még büszkébbek lehessenek a bajaiak!

Sosem tudhatjuk mi lesz a fiataljainkból, de rajtunk felnőtteken, szülőkön, sportvezetőkön is múlik, hogy milyen lehetőséget kínálunk nekik. Lesz-e belőlük felnőttként élsportoló, sportot kedvelő szakember, diplomás vagy épp vállalkozó! Fontos feladatunk az, hogy olyan kapcsolatot építsünk ki velük, hogy sose felejtsék el honnan indultak. Büszkének kell lennünk valamennyi itt kosárlabdázó fiatalra és azokra is akik hírét viszik Baja városának!

Sok sikert Soma – visszavárunk!

Radnóti Miklós – elsősorban édesapa és a BASKETBAJA SE elnöke

hozzászólok