2024. 25. Márk

Sport

Bajnok a bajai sakkcsapat!

Antal Tibor | 2018. Május 08. 10:06:17 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Jávor Sándor 8-ból 6 pontot gyűjtött

 

Az elmúlt hétvégén véget ért az NB II-es sakk csapatbajnokság. Az Asztalos csoport (6 csoport van az NB II-ben)  küzdelmeit kisebb meglepetésre a Bajai Spartacus SC nyerte. A pontvadászat végig nagyon szoros volt. Ezt az is jól jelzi, hogy ha a korábbi számítást nézzük, akkor a nagyatádiak lettek volna a bajnokok, hiszen fél ponttal többet gyűjtöttek a mieinknél. Azonban a csapatbajnokságban a focihoz hasonlóan az idei évtől kezdve már nem a “gólarány” számít, hanem csapatszinten elért eredmény. Például ha valaki kétszer nyert minimálisan 6.5 – 5.5-re, az 4 pontot ér, de ha egyszer 12 – 0-ra, másszor pedig 6 – 6-ot  játszik, az csak három pont (győzelemért 2 pont , döntetlen 1 pont, vereség értelemszerűen 0 pont jár)

 

A bajnokság végeredménye

 

 

Forrás:www.chess.hu

 

A Spartacus szereplését a csapat egyik játékosa Ferenczi Csaba foglalta össze:

 

Egyéni szereplés

 

Úgy szerepeltünk, ahogy a korábbi években is: csapatszinten nem volt jelentős változás az egyénileg jól szereplők számában. (Azért az sem rossz, mert dobogósak voltunk korábban is. Tavaly illetve tavaly előtt is másodikak voltunk.) Kiemelném a szerb légiósunkat : Arbutina Sinisa 9-ből 7 pont, Jávor Sándor 8-ból 6 pont , és az ifiket mindenképpen: Follardt Lőrinc 9-ből 5.5 pont, Könyves Álmos 7-ből 5.5 pont. Annyit még, hogy nagyjából sikerült mindig kiállni olyan csapattal ami biztosította a győzelmet. Kivéve a legnagyobb rivális Nagyatád elleni idegenbeli rangadót, ami december 17-én aranyvasárnap volt, és mivel többen is kereskedelemben dolgoztak közülünk ők nem tudtak jönni. Súlyos kudarc is lett a vége: 8,5-3,5 nekik.

 

FIDE mesterünk Németh Antal

 

Csapat szereplés

 

Ez a vereség a 4. fordulóban volt, itt azt is gondoltuk hogy el is dőlt a sorsunk, küzdhetünk a 2 – 3. helyért. A három csapat Nagyatád, Decs, Baja abszolút kiemelkedett a mezőnyből, nem gondoltuk hogy képes pont Nagyatád pontot, pontokat veszíteni mástól. Mi hoztuk a kötelező  győzelmeket, ha nem is fölényesen de 6,5-re is 2 pont jár ugye. Erre rögtön meglehetősen simán 8.5 – 2.5-re kikapott Nagyatád Decstől, és az utolsó előtti fordulóban nagy meglepetésre 6.5 – 5.5-re a sokkal esélytelenebb Dunaújvárostól. Pont ebben a fordulóban mi  7 – 5-re megnyertük a rangadót a Decs ellen, akinek már volt egy botlása. Így az utolsó fordulóra már úgy utaztunk legerősebb felállásunkban Komlóra, hogy saját kezünkben van a sorsunk. Elég volt egy szerény 6-6 is. 

 

Utolsó forduló

 

Rövid idő alatt kettő null ide. Németh Antal, és Könyves Álmos győztek. Pár remi az elején, egy később. Öt parti zajlott. Erre az egyik játékosunk hirtelen fölényes állásból veszít, egy súlyos hiba után, majd rögtön újabb vereség….Egálra állunk, négy meccs hátra. Három táblán kisebb előny de piszok nehezen nyerhetők, egy táblán meg nehezen védhető állásunk volt. Ekkor rögtön csapat döntetlent ajánlott Jávor Sándor, amit az ellenfél csapatvezetője elfogadott….6-6!!!! Megvan az első hely!

 

A gárda ezzel kiharcolta a feljutást az NB I/B csoportjába (két csoportos az NB I/B), de jelen állás szerint ezt anyagiak hiányában nem fogja vállalni.

 

A bajnokcsapat tagjai: Vidic Stefan, Arbutina Sinisa, Németh Antal, Magony Tamás, Arató Béla, Bálint Richárd, Jávor Sándor, Ferenczi Csaba, Brindza istván, Jager László, Follardt Lőrinc, Könyves Álmos, Varga Ferenc, Vuity János, Baki Bence, Pausch Róbert, Aladics József, Sáfrán Ferenc, Pákolicz Gyula, Csilics Borbála Klára.

 

Gratulálunk a Spartacusnak!

 

Hogyan lehet követni a sakk csapatbajnokság küzdelmeit?

 

A Bajai Spartacus hazai mérkőzéseit a Civil Házban, (a volt Helyőrségi Művelődési Házban) szokta játszani Baján. A sorsolás fent van az interneten a Chess.hu oldalon. Érdekesség, hogy pár nappal a bajnoki forduló után az összes játszma is felkerül az oldalra, és végig kattintgatva könnyedén le lehet játszani a partikat

 

Az utolsó előtti forduló játszmái például itt találhatóak:

http://chess.hu/jatszma/?fi=1910

 

 

Akit esetleg érdekel a sakk, az Jávor Sándornál jelentkezhet hétfőn és csütörtökön este 18 órától Baján a Civil házban, vagy a 06204118904-es telefonszámon.

 

.

hozzászólok