2024. 19. Emma

Sport

A mi bajnokunk

Fiedler Antal | 2022. December 07. 17:19:52 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

2022. december 7-én az MNÁMK vendége volt Vereczkei Zsolt, háromszoros paralimpiai bajnok bajai úszó. Az előzetes várakozásoknak megfelelően hatalmas érdeklődés kísérte az intézmény aulájába meghirdetett rendezvényt, melyen a híresség beszélgetőpartnere Fiedler Antal volt.

Vereczkei Zsolt először gyermekkoráról mesélt. Megtudhattuk, hogy 1977-ben született Nyírbátorban végtaghiánnyal. Szülei lemondtak róla, három érsekcsanádi lánytestvér fogadta örökbe. Hamar jó barátságba került a vízzel. Az intézetben, ahol tanult, szakemberek foglalkoztak vele, majd Baján Pass Ferenc felügyelte a további fejlődését.

15 éves volt, amikor részt vett az első paralimpiáján, Barcelonában és mindjárt aranyérmet szerzett 50 méter hátúszásban. Címét megvédte Atlantában és Sydneyben is. Ezt követően még négy paralimpián szerepelt – Athénban, Pekingben, Londonban és Rio de Janeiroban –, és mindenhonnan bronzéremmel tért haza.

Életében, pályafutásában voltak örömök és szomorú pillanatok is. Utóbbiakból mindig felállt, mert a sport átsegítette minden bajon. Számos állami kitüntetés birtokosa, Príma-díjas, Baja város díszpolgára, és bekerült a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. A legbüszkébb akkor volt, amikor olimpiai győzelmei után Magyarország vezetői fogadták a Parlamentben, levetítették úszása utolsó perceit és kitüntették.

2019-ben hagyta abba a versenyszerű úszást. Azóta fiatal parasportolókat segít. Egy vállalkozó barátjával létrehozták az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítványt. Felkutatják a tehetségeket, anyagi és szakmai segítséget nyújtanak pályafutásukhoz. Nemes cselekedet egy hihetetlen akaraterővel rendelkező, rendkívül közvetlen és barátságos embertől.

Vereczkei Zsolt a mi bajnokunk is. Igazi példakép. Nagy öröm, hogy vendégül láthattuk!

hozzászólok