Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Április 21-én a bajai halászléfőző suli diákjaival telt meg a híd melletti Duna-part. Elérkezett a főpróba a tanfolyam életében. Martonosi Attila ötlete alapján valósult meg az öt alkalmat felvonultató kezdeményezés,hogy az érdeklődő diákok elsajátíthassák a bajai halászlé főzését. Megtanultak halat tisztítani, irdalni, sózni,hagymát darabolni, halászlé tésztát készíteni a halkiszedést és kiváló előadásokat hallhattak meg a bogrács, hagyma történetéről is.
A mai napon pedig a hagyományokat követve uszadékfával és a halászlé öt összetevőjével főzték meg az ismert hungarikumot. A lelkesedésüktől csak a tűz melege volt nagyobb. Tetszetős hozzáértéssel, odafigyeléssel ügyelték a lé elkészültét. A főzés végén a tanult módon az esztétikára is ügyelve tálaltak és jóízűen elfogyasztották saját főztjüket.
Farkas Attila és kis csapata értékelte az elkészült leveket. Az elhangzottak szerint az időközben megszerzett tudásuk elégnek bizonyult, hogy a Jánoska-eresztésen történő főzés alkalmával is kiválóan bizonyíthassanak a jövő bajnokai. Említette, hogy ezzel a főztjükkel bármely vendéglátó helyen is meglehetne jelenni.
A mentorok nevében köszönöm ezt a kis csodát amit végrehajtottak a lelkes diákok. Úgy vélem ezzel felhívták a gasztronómiai szakemberek, Baja város elismerését, figyelmét arra,hogy mennyire is fontos átadni és őrizni a hagyományainkat általuk. További sok sikert és találkozunk májusban a Baja halfőző bajnoka versenyen!- írta Ádám Péter a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének elnökségi tagja közösségi oldalán.