2021. 8. Mihály

Magazin

Rendőrség helyett gyümölcsfák

Antal Tibor | 2021. Április 21. 09:39:49 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Pár hónappal ezelőtt nagy vihart kavart a városban, hogy a rendőrség új épületét a Lidl-vel szembeni füves területen húznák fel a Galagonyás és a Sugovica sor között. A testület egyhangúlag  elfogadta az előterjesztést, majd a közvélemény nyomására szerencsére vissza is vonta azt. Most viszont teljesen más jellegű hasznosításról számolhatunk be, hiszen a 10 Millió Fa bajai közösség kezdeményezésére a város általános – és középiskoláiban végzős osztályok ültethetnek maguknak egy-egy emlékfát, némi segítséggel. Ráadásul nem holmi díszfákról van szó, hanem termő gyümölcsfákról, amiről pár éven belül mindenki jókat falatozhat.

Az akcióval kapcsolatban Görgei – Reiner Ritát kérdeztük, az egyik főszervezőt:

–              Almát, körtét és birset ültetünk. Ezek gondozásmentes fajták, azaz rezisztensek, ellenállnak a betegségeknek, és nem kell őket metszeni sem. A tündérkerti gyümölcsfák telepítése egyfajta génmentés is. A feledésbe merült ősi magyar gyümölcsfajták gyűjteményét szeretnénk visszahozni, mely a magyarságunk, a múltunk, a kultúránk. Azzal, hogy a gyerekekkel egy gyümölcsöt termő növényt ültetünk, megtettük a következő lépést az élhető élet felé, mivel az tápláléka lesz az embernek.  Ez egy jövőbe vezető út, amelyre a fiatalok rálépnek azzal, hogy eljönnek fát ültetni.

–              Hány fáról van szó?

–              A közparkban 51 gyümölcsfát ültettünk összesen, továbbá 10 db magas kőrist és 7 db hársfát az EGYMI elé, a Barátság térre,az ottani végzős osztályokkal közösen. Hétfőn az MNÁMK-sok, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola, az Eötvös József Általános Iskola és a Bajai Szentistváni Általános Iskola diákjai ültettek, kedden a III. Béla Gimnázium tanulói tettek a zöldebb jövőért. A héten még sorra érkeznek a bajai végzős diákok. Minden osztálynak lesz saját fája, melyhez évekkel később is visszajárhatnak, akár osztálytalálkozók alkalmával is.

–              Miért pont itt ültethetnek az osztályok emlékfákat?

–              A közpark egy előnyös fekvésű terület, a Nap járásának megfelelő a tájolás, valamint megfelelő a talaj is. Elfér a nagy tenyészterületet igénylő Közösségi tündérkert. Az ültetéssel megvalósul egy aktív közösségi tér is, padokkal, kiülőkkel. A végzősök Közösségi tündérkertjének megvalósítása Nyáradi Erzsébettel és Dobra Edinával közös szervezésünk, amelyet az önkormányzat részéről Nyirati Klára polgármester és Széll Péter alpolgármester támogatott és mentorált.

hozzászólok