2021. December 9. Natália

Magazin

Nem csak 3 napos ünnep: legyen karácsony egész decemberben!

| 2021. November 11. 07:46:19 | Utolsó frissítés: 4 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Épphogy lehullottak az első falevelek, máris mindjárt véget ér az ősz és kezdetét veszi az adventi időszak. A karácsonyt megelőző 4 hétben sok a teendő, de a legtöbben biztosan azon pánikolunk, hogy abban a várva várt három napban, minden “kötelező” ki legyen pipálva. Mivel a karácsonyfa és az ajándékok beszerzése, a főzés és az összes rokon meglátogatása is bele kell férjen ebbe a pár napba, arra szinte alig marad időnk, hogy átjárjon minket az ünnepi hangulat meghittsége. Ezt a jelenséget elkerülendő, érdemes példát venni őseinktől, és az egész adventi időszakot arra használni, hogy ráhangolódjunk az ünnepre.

Advent első vasárnapja mindig a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnap. Ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún és erre a napra esik az adventi naptár első napja is. Ez kiváló alkalom arra, hogy felaggassuk az első díszeket és fényfüzéreket. Az adventi koszorút és az adventi naptárt akár otthon is elkészíthetjük. Egy ilyen kis közös családi kézműveskedés tökéletes apropó arra, hogy együtt hangolódjunk a szeretet ünnepére. A naptár a következő heteket várakozással és izgalommal tölti meg a gyerekek számára, a vasárnaponkénti gyertyagyújtás pedig összehozza az egész családot.

Karácsonyfa

Az utóbbi években az ünneplés alatt is fontos szemponttá vált a fenntarthatóság. Így lett a ma már bármelyik nagy áruházból vagy webshopból beszerezhető műfenyő a fenntartható karácsony szimbóluma. Ennek a megoldásnak sok egyéb mellett az is hatalmas előnye, hogy akár az adventi időszak kezdetekor felállíthatjuk, hiszen egy feldíszített műfenyő nem csak beragyogja a nappalinkat, de a tűleveleit se hullajtja és egészen biztosan ugyanúgy mutat az ünnep utolsó napján is, mint akkor, amikor feldíszítettük. A hagyományos mellett létezik már égősorral ellátott, vagy akár fehér műfenyő, de kiegészítésként irodákba vagy kisebb otthonokba elérhető egészen kicsi műfenyő is.

Közösség

Rohanó világunkban gyakran megfeledkezünk róla, hogy a karácsony eredetileg nem az ajándékozásról szól. Érdemes előhívni az ünnep közösségformáló szerepét, hiszen rengeteg olyan régi vagy új adventi szokás létezik, amelyek összehoznak fiatalokat és időseket, rokonokat, barátokat és ismerősöket. A közös alkotás, mint például a karácsonyfa dísz készítés, a mézeskalács sütés (és díszítés) vagy a közös éneklés mind kiváló programok a karácsony előtti téli estékre.

fotók: canva.com

hozzászólok