2024. 14. Örs, Stella

Magazin

Napelem szabályozás 2024-ben: fő tudnivalók összefoglalva

| 2024. Június 24. 09:36:35 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

fotó forrása: unsplash

A napelem igénybevétele egyre népszerűbb Magyarországon, és a 2024-es év különösen fontos lesz a szabályozás szempontjából. Az új jogszabályok és rendeletek célja, hogy elősegítsék a megújuló energiaforrások terjedését és biztosítsák a fenntartható fejlődést. Ebben a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy Te is tisztában legyél velük!

Új jogszabályok és rendeletek a napelem igényléssel kapcsolatban

2024-ben is folytatódnak a napelemek telepítését támogató állami programok. Az Otthonfelújítási Támogatás és a Zöld Otthon Program keretében továbbra is lehetőség van vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes hitelek igénybevételére. Az Otthonfelújítási Támogatás például akár 50%-os támogatást is nyújthat a napelemek telepítésének költségeire, maximum 3 millió forintig. A Zöld Otthon Program pedig kedvezményes kamatozású hitellel segíti az energiahatékonysági beruházásokat.

Ezeknek az igénybevételéhez először regisztrálni kell a megfelelő platformokon. Az Otthonfelújítási Támogatás esetében az igénylőknek be kell nyújtaniuk egy online kérelmet a Magyar Államkincstár weboldalán, ahol részletesen fel kell tüntetniük a tervezett beruházásokat és a várható költségeket. A regisztráció után a támogatási kérelem elbírálása következik, ami általában néhány hétig tart. Ha a kérelmet elfogadják, a támogatás összege a munkálatok befejezése és a számlák benyújtása után kerül kifizetésre.

Ha ez nem lenne elég, akkor beszéljünk egy kicsit az adókedvezményekről. Az új szabályozás értelmében a napelemes rendszerek telepítésével kapcsolatos beruházások adókedvezményben részesülhetnek. Ez különösen vonzó lehet a vállalkozások számára, amelyek így csökkenthetik költségeiket, emellett a cégek a beruházás költségeinek egy részét leírhatják a társasági adóból, ami jelentős pénzügyi megtakarítást eredményezhet.

A hálózatra csatlakozás is egyszerűbb lesz idén

Korábban a napelemes rendszerek hálózatra csatlakoztatása egy hosszadalmas és bonyolult folyamat volt. Az engedélyezési eljárás során számos dokumentumot kellett benyújtani, és a jóváhagyás gyakran több hónapot vett igénybe. Az ügyintézés bonyolultsága miatt sokszor előfordult, hogy a háztartások és vállalkozások elbizonytalanodtak, és végül nem valósították meg a napelemes beruházást.

Az új szabályozás célja, hogy megszüntesse ezeket az akadályokat és egyszerűsítse ezt a folyamatot. Az E.ON, MVM és más szolgáltatók által bevezetett új digitális platformok lehetővé teszik az online ügyintézést, ami tovább gyorsítja a folyamatot. Az új rendszerben a szükséges dokumentumokat elektronikus úton lehet benyújtani, és az elbírálás is digitálisan történik, ami jelentősen csökkenti az átfutási időt.

Emellett az új szabályozás szerint a csatlakozási kérelmeket legfeljebb 30 napon belül el kell bírálni, és a jóváhagyás után azonnal megkezdődhet a csatlakozási munkálatok előkészítése.

Miért éri meg a napelem?

A napelemek nemcsak gazdaságilag előnyösek, hanem jelentős környezetvédelmi előnyökkel is járnak. A megújuló energiaforrások használatával csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, és hozzájárulhatunk a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. Azt se felejtsük el, hogy hosszútávon lényegesen csökkennek az energiaköltségeink is, tehát bárhonnan nézzük, hasznosnak bizonyul.

Kedvet kaptál? Érdeklődj a lehetőségeidről! Érdekel, milyen napelem passzolna a Te házadra? Erről pedig az stnapelem.hu weboldalán tájékozódhatsz bővebben.

hozzászólok