2021. 21. Ágnes

Magazin

Mit kell tudni az új Halászbárkáról?

Antal Tibor | 2015. December 22. 18:12:35 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Mai nap Urbán József halkereskedővel beszélgettünk az új bárka tulajdonososával a Halászparton.

 

– Honnan jött a Halászbárka ötlete a Sugovicán?

 

– Az idősebbek emlékeznek rá, hogy régen több is volt az öbölben. Az utolsót sajnos kb 35 éve számolták fel.

Nekem 15 évig volt hasonló, de kétfülkés bárkám a DVCS -n a zsilip, és kis híd között. A Vízügy 4 évvel ezelőtt kivetette velem, azzal az indokkal, hogy 500 millió forintért Európai Uniós támogatásból uszadék kifogó műtárgyat létesítenek ott. Végül az lett belőle, hogy egy köröndöt építettek, amin rajta állt egy kotró (most már nincs is ott) és behúztak egy pontonsort az egyik parttól a másikig, ami úgymond a szemetet összefogja.  Véleményem szerint ez nem jó megoldás, mert a szennyeződés nagy része továbbra is befolyik a Dunába. Az én bárkám meg szerintem most is nyugodtan elférne a korábbi helyén.

 

 

–  Hogyan sikerült megépíteni a bárkát?

 

– A bárka 6.9 millió forintba került, amire bár kértem támogatást az előző polgármestertől, de sajnos egy fillért nem kaptam, így teljesen önerőből valósítottam meg. Kivetettem a hajót a DVCS -ből, és elvittem az ÁTI -hoz.

Kifizettem a kivitelezőnek az anyag árát (1.4 millió forint ) 3 évvel ezelőtt, aki ennek ellenére nem csinált semmit pár hónappal ezelőttig. Ekkor az ügyvédemmel írtunk neki egy hivatalos felszólítást, hogy ha 2 hét alatt nem csinálja meg a bárkát, végrehajtást rendelünk el ellene. Csodák csodájára ez után 3 hét alatt elkészült. Voltak még problémák a Vízüggyel is a Halászpart rendezési tervei miatt, amit igazából nem értek, mert a partszegélyen ahol a bárka most áll semmiféle változást nem terveztek.

 

 Az első lakók.

 

– Mikor indul meg az halárusítás és mit kell róla tudni?

 

– Ma reggel nyitottunk. Egyelőre ponty van és törpeharcsa, de később lesz minden. Hamarosan kirakunk egy nagy táblát, amire ki lesz írva mindig, hogy milyen hal kapható, és mennyiért. Annyi különbség a halboltokhoz képest, hogy pucolást nem tudunk vállalni, a környezetvédelmi szabályok miatt.

 

 

– Megnyitóünnepség várható?

 

– Jövő év elejére tervezem nagy meglepetésekkel. Olyan hallal kapcsolatos dolog lesz, ami lehet még a Guinness rekordok könyvébe is be fog kerülni.

 

A mérés is hagyományos.

hozzászólok