Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Különleges, rendhagyó rendezvénynek lehettünk tanúi, elkövetői március 16-án a Bérci házban. Martonosi Attila ötlete alapján egyfajta ízvizsgálatot,”ízhajlítást” végeztünk BAJAI HALÁSZLÉFŐZŐ BAJNOKOK EGYESÜLETE tagjaival közösen. Vendégeink voltak Hajdú Miklós és Széll Péter alpolgármester urak és a sajtó képviselői. A SZABAD SAJTÓ napja alkalmából köszöntötték a jelenlévőket és ezt követően elfogyasztottuk a vegyes halból készült bajai halászlét. Szerda délután a Bérci ház kapualjában nyolc 16 literes bográcsban rotyogtak a levek.
Önmagában nem is olyan nagy hír ez, hiszen a Bajai Halászléfőző Bajnokoknál nem ritka a bográcsozás ekkora mennyiségben sem. Igazi ízhajításra készültünk, kutatva, hogy a bajai halászlé legfőbb alapanyaga a ponty milyen ízű lehet, ezt miképpen lehetne meghatározni. Pontyíz? Természetesen ahhoz, hogy ezt megtudjuk, először meg kell kóstolnunk és rögzíteni a tudatunkban a lé ízét. Nekünk bajaiknak ez benne van a vérünkben, sokszor infúzió helyett is ezt kapnánk, mert jókedvre derít minket a hozzáadott kadarkával együtt.
Miért is nevezzük ízhajlításnak? Természetesen nem kémiailag előállított ízfokozót használtunk. Semmi e-folyékony főzet és szilárd halkocka nem került az ételbe. Helyette a nyolc bográcsban lobogó tűzön főzött, sárga árnyalatú színű ponty halászléhez különböző halfajtákat adtunk hozzá. Mindegyik bográcsban a ponty mellett egy-egy fajta halat (Dévér, csuka, harcsa, törpeharcsa, kárász, kecsege, busa). Lehetett volna a választékot szélesíteni, de ennyit tudtunk beszerezni. Köszönet a KOLLER halboltnak!Nem titkolt célunk volt az elkészült ételek ízének meghatározása, összehasonlítása a ponty halászlevével. Az egyforma űrtartalmú bográcsban, azonos halsúllyal, hagymával, vízmennyiséggel és őrölt fűszerpaprika őrleménnyel készített halászlevek kóstolása meglepő eredményt hozott.