2018. február 23. Alfréd

Magazin

Lesd meg a Vénuszt!

Borbás Mihály Bemutatóterem és Csillagvizsgáló | 2017. január 06. 13:30:52 | Utolsó frissítés: 1 éve


Időpont, helyszín: Január 6. (péntek) 17:00 – 21:00 között, Borbás Mihály Bemutatóterem és Csillagvizsgáló


A Hold szokásos, népszerű látványosságain felül kétségtelenül a Vénusz lesz az este legizgalmasabb látványossága! A Naphoz viszonyított szögeltérése ezekben a napokban a maximális érték közelében van (47 fok), ami azt jelenti, hogy napnyugta után nagyjából 3 órán keresztül uralja a DNy-i égboltot, fényesen ragyogó fehér csillagként.

 

Fotó:csillagaszat.uw.hu

 

Mérete azonban épp ilyenkor elmarad a maximális lehetségestől (Nap körüli keringése során a Földről kb. 10-66 ívmásodperc között változik a látszó mérete; persze amikor a legközelebb vagyunk hozzá, akkor épp az árnyékos oldalát látjuk, és a Nap iránya közelében tartózkodik – így ilyenkor nem szemlélhető meg; kivéve a Napkorong előtti elvonulása ritka alkalmaikor). A bemutatás idején fél ívpercnél is kisebb szög alatt fog látszani ( 23” ). Azaz: 10-20 szoros nagyításnál már jól kivehető lesz a félbevágott kör alakja! Erős fénye miatt kisebb nagyításoknál érdemes sötétítő szűrőt használni a távcsőben, mert elkápráztatja a szemet. Finomabb részleteket viszont így sem fogunk látni a korongon, mert vastag felhőzet burkolja felszínét – az ismert, jellegzetes Y alakú felhőképződmény kontrasztja igen kicsi, megpillantásához jó égboltviszonyok, és gyakorlott szem kellenek – ezen felül speciális szűrő használata is segíthet.
Ezen felül megkísérelhető a szabadszemes láthatóság közelében lévő P45/Honda-Mrkos-Pajdusakova üstökös is – azonban nagyon alacsonyan, a Bak csillagképben tartózkodik, a bemutatás legelején lehet megpróbálni megtalálni a nyugati látóhatár fölött 15 fok körül.


Jegyárak:
Felnőtt: 600 Ft
Diák/nyugdíjas: 300 Ft
6 éves korig ingyenes!Hozzászólok!

Facebook Google +
0
komment