2023. 10. Gréta, Margit

Magazin

Kertészkedés és elektronika: nagyon is van értelme!

| 2022. Június 22. 08:23:40 | Utolsó frissítés: 12 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Megfelelő nevelősátor

Ebben az esetben egy olyan mini fóliasátrat érdemes felhúzni, ami rendelkezik a növénynevelés minden feltételével kivéve, hogy nem elektronikus. Persze ez a mini terület készülhet akár plexiből is, lehet hordozható és a saját igényeinkre méretezve. A lényeg, hogy olyan anyagból készüljön, ami jól átereszti a fényt, de szerelhető is hiszen az automata sátrunk öntözőrendszerrel és saját megvilágítással fog rendelkezni.

A megvilágítás

A világítás azért fontos, mert a rendszeres fény sokkal hatékonyabban neveli a növényeket, mint ha azt a természetre bíznánk. Ma már kapni olyan növénylámpákat, – full spektrum lámpa – amelyek a valódi napfény sugárzástartományát imitálják. Ezért ugyanúgy nő tőlük a növény, mint ha természetes napon volna. Mivel hazánkban nem egyszerű még kapni komplett mini nevelőt időzítővel ellátott növénylámpasorral, ezért ezt mi magunk is elkészíthetjük, ha beszerezzük hozzá a megfelelő sorkapcsok és időzítőkapcsolók típusait. Ilyenkor az időzítőt automatán a természetes napfelkeltéhez és nyugtához kell beállítani. Ami azt jelenti, hogy körülbelül 12 óra világítás mellett 12 óra sötétet is adjunk vele a növényeknek. Viszont egyes kertészek szerint, akár nyolcóránként is ki- vagy bekapcsolhatjuk a világítást.

Páramérés és automata öntözés

Nem kell komoly elektrotechnikusnak lennünk ahhoz, hogy összehozzunk egy egyszerű automatizált öntözőt. Ma már öntözőből kapni automatát is, méghozzá időzítőst. Egyedül akkor érdemes olyan alkatrészeket beszerezni, mint a különféle potméterek és vezetékek, ha esetleg az egészet távvezérléssel is szeretnénk működtetni, illetve akár a telefonra megkapni az adatokat például a páratartalomról. Ilyenkor viszont kell már egy minimális tudás az átszereléséhez. Ha pedig értünk hozzá és kedvünk is van, akkor egészen komoly nevelőt vagy akár komplett látványos floráriumot is építhetünk gyakorlatilag a házban bárhová. Ha megvan az öntözés, a megfelelő hőmérséklet pára és napfény, akkor ezzel a tudással bárhová telepíthetünk növénynevelőt akár a legsötétebb helyekre is. A hozzávaló alkatrészekért pedig mindenképp érdemes a tme.eu oldalra ellátogatunk ahol magánszemélyek és profik is beszerezhetnek bármilyen elektronikai alkatrészt.

hozzászólok