2020. 13. Ipoly

Magazin

Gomba és fotó egy helyen

Antal Tibor | 2016. Feburár 23. 16:45:56 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Ha valaki Baján a piacon – mondjuk a fősoron középtájt –  gombát vásárol, akkor könnyen lehet, hogy közben fotó is készül róla, mely pár órával később már a legnépszerűbb közösségi portálon is megjelenhet.

 

Fotó: Latin Erika

 

A paparazzi nem más, mint Latin Erika, aki az mellett, hogy gombát árul, még alkalmanként nem mellékesen le is szokta fényképezni kuncsaftjait.

 

 Latin Erika, aki forradalmasította a kofás szakmát.

 

Láss csodát: az új szigorú fotós törvények, és személyiségi jogok  ide vagy oda, a vásárlók visszajelzései meglepően pozitívak az ügyben.

 

Fotó: Latin Erika

 

– Honnan jött a fotós marketing?

 

– Az egyik piac alatt itt üldögéltem, nézegettem a telefonomat, és egy – két embert lefényképeztem. Vannak ismertebb arcok is azok között, akik rendszeresen hozzám járnak vásárolni. Ők voltak az első áldozatok,  és megkérdeztem, hogy fölrakhatom-e őket a  facebook oldalamra. Beleegyeztek, és a felkerült képek sokaknak megtetszettek. Valahogy így kezdődött, de most már eljutottam oda, hogy  már egyfajta teljes piaci körképet csináltam a fotók segítségével. “Volt olyan piacnap, amikor 600 fotót készítettem.”

 

Fotó: Latin Erika

 

– Nincs visszatartó ereje annak, hogy fotózik?

 

– Nincs, sőt ellenkezőleg. Volt aki ez után már direkt úgy, vagy azért jött gombát venni, hogy készüljön róla kép, mert a múltkor is ez miatt látta őt Svédországban élő rokona a neten, és amúgy meg nem nagyon tartják a kapcsolatot. 

 Persze semmi sem kötelező. Aki szól azt nem fényképezem le, illetve rám szoktak írni néha ismerőseim,  hogy “Na most ez a kép nem lett olyan jó, vedd már le légy szíves”” és akkor persze törlöm a fotót.

 

 

Ki tudja, hogy ez miatt, de most szombaton ottjártunkkor igen népszerű volt a gombastand,  hiszen már 10 óra előtt minden elfogyott. Mint megtudhattuk ez sem a legjobb piacos szempontból, hiszen ilyenkor sok visszajáró kuncsaft kénytelen távozni üres kézzel.  De ha már ennyire elkapkodták az árut, joggal merült fel bennünk a kérdés: hogy vajon az alkalmi fotók mellett még miért érdemes Baján épp a piacon gombát venni?

 

–  Az üveges  konzervgombát sós lében tartósítják.   De finomabbak vagyunk  a boltokban tálcán lefóliázva árult gombánál is, ami nem biztos, hogy friss. A mi ropogós  termékeinknek egészen más íze van, ami nem csoda, hiszen sajátunk, mi dolgozunk vele, és nem használunk semmilyen vegyszert, csak 25 %-os mészhidráttal fertőtlenítünk. A nagyobb üzemekben ez nem így van.  

 

 

A csiperkét mi termeljük, a laska gomba pedig Borotáról van. Pécsről költöztünk Bajára 17 éve, és most két éve kiköltöztünk Rémre. Szeretnénk a sátrainkat is átvinni oda, hogy háznál tudjuk termelni, és a falunak is jól jönne ha egy kis munkát tudnánk teremteni, hiszen igény lenne rá bőven.

 

 

 

 

 

– Melyik a legnépszerűbb gombátok?

 

A barnahátú csiperke, ezt mindig gyorsan elkapkodják. Bár ugyanúgy termesztett, mint a fehér csiperke, amit sampionnak csúfol a köznép, de a barnahátú az kicsit fűszeresebb, ízletesebb, jobb minőségű finomabb gomba,és ráadásul nem kell lehúzni a héját sem.

 

hozzászólok