Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Ha valaki Baján a piacon – mondjuk a fősoron középtájt – gombát vásárol, akkor könnyen lehet, hogy közben fotó is készül róla, mely pár órával később már a legnépszerűbb közösségi portálon is megjelenhet.
A paparazzi nem más, mint Latin Erika, aki az mellett, hogy gombát árul, még alkalmanként nem mellékesen le is szokta fényképezni kuncsaftjait.
Latin Erika, aki forradalmasította a kofás szakmát.
Láss csodát: az új szigorú fotós törvények, és személyiségi jogok ide vagy oda, a vásárlók visszajelzései meglepően pozitívak az ügyben.
– Honnan jött a fotós marketing?
– Az egyik piac alatt itt üldögéltem, nézegettem a telefonomat, és egy – két embert lefényképeztem. Vannak ismertebb arcok is azok között, akik rendszeresen hozzám járnak vásárolni. Ők voltak az első áldozatok, és megkérdeztem, hogy fölrakhatom-e őket a facebook oldalamra. Beleegyeztek, és a felkerült képek sokaknak megtetszettek. Valahogy így kezdődött, de most már eljutottam oda, hogy már egyfajta teljes piaci körképet csináltam a fotók segítségével. “Volt olyan piacnap, amikor 600 fotót készítettem.”
Fotó: Latin Erika
– Nincs visszatartó ereje annak, hogy fotózik?
– Nincs, sőt ellenkezőleg. Volt aki ez után már direkt úgy, vagy azért jött gombát venni, hogy készüljön róla kép, mert a múltkor is ez miatt látta őt Svédországban élő rokona a neten, és amúgy meg nem nagyon tartják a kapcsolatot.
Persze semmi sem kötelező. Aki szól azt nem fényképezem le, illetve rám szoktak írni néha ismerőseim, hogy “Na most ez a kép nem lett olyan jó, vedd már le légy szíves”” és akkor persze törlöm a fotót.
Ki tudja, hogy ez miatt, de most szombaton ottjártunkkor igen népszerű volt a gombastand, hiszen már 10 óra előtt minden elfogyott. Mint megtudhattuk ez sem a legjobb piacos szempontból, hiszen ilyenkor sok visszajáró kuncsaft kénytelen távozni üres kézzel. De ha már ennyire elkapkodták az árut, joggal merült fel bennünk a kérdés: hogy vajon az alkalmi fotók mellett még miért érdemes Baján épp a piacon gombát venni?
– Az üveges konzervgombát sós lében tartósítják. De finomabbak vagyunk a boltokban tálcán lefóliázva árult gombánál is, ami nem biztos, hogy friss. A mi ropogós termékeinknek egészen más íze van, ami nem csoda, hiszen sajátunk, mi dolgozunk vele, és nem használunk semmilyen vegyszert, csak 25 %-os mészhidráttal fertőtlenítünk. A nagyobb üzemekben ez nem így van.
A csiperkét mi termeljük, a laska gomba pedig Borotáról van. Pécsről költöztünk Bajára 17 éve, és most két éve kiköltöztünk Rémre. Szeretnénk a sátrainkat is átvinni oda, hogy háznál tudjuk termelni, és a falunak is jól jönne ha egy kis munkát tudnánk teremteni, hiszen igény lenne rá bőven.
– Melyik a legnépszerűbb gombátok?
A barnahátú csiperke, ezt mindig gyorsan elkapkodják. Bár ugyanúgy termesztett, mint a fehér csiperke, amit sampionnak csúfol a köznép, de a barnahátú az kicsit fűszeresebb, ízletesebb, jobb minőségű finomabb gomba,és ráadásul nem kell lehúzni a héját sem.