2020. 25. Orbán

Magazin

Bravó lányok – fiúk

Türr István Múzeum | 2020. Január 03. 10:32:41 | Utolsó frissítés: 5 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Türr István Múzeum facebook oldala

A Türr István Múzeum csinos régészei, és műszeres kutatói (Szabó Zsolt, Dömötör József, Juhász Péter) a két ünnep között sem pihentek: egy késő avar kori temetkezést mentettek meg, mely igen sekélyen, csupán kb. 30 cm mélyen feküdt. A talajerózió és a mezőgazdasági munkák miatt olyan közel kerültek a sírok a felszínhez, hogy a pusztulás veszélye fenyegeti őket.

A feltárás során az avar férfi sírjában egy díszes, bronz nagy szíjvégre bukkantak, melynek egyik oldala ún. „griffes” díszítéssel ellátott, míg a másik oldalát liliomos díszekkel ékesítették.

A sírban ezen kívül egy vaskés, egy kisebb, négyzetes bronz övveret, illetve egy fenőkő darab bukkant elő. A nagy szíjvég igen meglepő, hogy a temetkezésben maradt, hiszen egy erősen rablott sírról van szó. Az avar férfit még minden bizonnyal „kortársai” fosztották meg a túlvilágra szánt tárgyaitól. A váz közvetlen közelében egy kardgomb, s mellette egy nagy méretű aranyozott veret látott napvilágot, mely szintén az avar korra keltezhető. A felszínen több emberi csontot lehetett észlelni, így megállapítható, hogy egy kiterjedt avar kori temetőhelyre bukkantak a múzeum munkatársai. Hálásan köszönjük műszeres önkéntesek munkáját. A leletek a Türr István Múzeum gyűjteményét gazdagítják.

hozzászólok