2024. 3. Kornélia

Magazin

A magyarországi online kaszinózás szabályozása

| 2024. Feburár 01. 12:27:59 | Utolsó frissítés: 1 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

fotó forrása: pixabay

Ha kikapcsolódásról és internetről van szó, megállapítható, hogy az online szerencsejátékok számítanak jelenleg a legtöbb embert elérő és legnépszerűbb ilyen típusú időtöltésnek. Ez a helyzet a világ nagy részére, de Magyarországra is érvényes, amiről te magad is meggyőződhetsz, ha megnyitod a Casino-Magyar.com oldalát. Itt számos érdekes információt találhatsz ezzel a területtel kapcsolatban.

Csak, hogy számszerűsítve is lásd, milyen dinamikusan fejlődő iparágról van szó, álljon itt, hgoy az online szerencsejáték ipar a 2023-as évben 95 milliárd dolláros bevételt valósított meg, aminek egyébként nagyjából a felét, 43,5 milliárd dollárt a sportfogadások biztosítanak. 

Az iparág 2019 óta folyamatosan 20% feletti forgalomnövekedéssel büszkélkedhet és az előrejelzések szerint ez a trend még legalább 4-5 éven át kitart. Egyébként, az iparág bevételeinek legnagyobb része a brit és az amerikai piacról származnak. Az Egyesült Államok piaca 2019 és 2023 között 267%-kal nőtt, az Egyesült Királyságban pedig 62%-kal. 

Az online szerencsejáték ipar magyarországi szegmense, noha nem ennyire kiugróan teljesít, de pozitív forgalmat bonyolít. 2023-ban a magyar pipac 500 millió dollár körüli bevételt valósított meg, vagyis hozzávetőleg 175 milliárd forintot. A prognózisok szerint az elkövetkező öt évben a piac éves 7%-os növekedési rátát produkál, aminek köszönhetően 2028-ra a bevételek meghaladják a 700 millió amerikai dollárt.

A magyar játékosok száma is folyamatosan növekszik. A szakértői előrejelzések ebben a tekintetben azt jósolják, hogy hazánkban 2028-ra 467.000 online szerencsejátékos lesz. 

A jogszabályi háttér alakulása

Ha az online kaszinózás jogszabályi hátterét vizsgáljuk itthon, elsőként érdemes elmondani, hogy a világban nagyon sok online kaszinó működik, amelyek nem rendelkeznek nemzeti engedélyekkel, hanem valamely nemzetközi szervezet licencét birtokolják.

Az ilyen szervezetek közül a legismertebb és legtekintélyesebb a Máltai Szerencsejáték Hatóság. Ők szigorú feltételekhez kötik a kaszinó engedélyek kiadását és a későbbiekben is folyamatosan ellenőrzik a platformokat, hogy azok betartják-e a vállalásaikat. Összességében elmondható, hogy ha egy online kaszinó máltai engedéllyel működik, az legálisnak és megbízhatónak tekinthető.

Ennek ellenére Magyarországon is gyakori eset volt az előző évtizedben, hogy az állam blokkolta bizonyos online kaszinók elérését. Emögött a magyar szabályozás lépéshátránya állt. Hogy miről van szó, az kiderül a folytatásból.

A hagyományostól az online szabályozásig

Magyarország a rendszerváltást követően 1991-ben fogadta el a szerencsejátékok szabályozására vonatkozó törvényt. A dátum azért érdekes, mert a következő évre tehető az internet tömeges elterjedésének kezdete, illetve néhány éven belül jelentek meg az első online kaszinók a világban, vagyis, maga a törvény nem terjedhetett ki ezekre.

Ahogy maga az iparág fejlődött és folyamatosan növekedett az online kaszinók és a játékosok száma is, úgy vált szükségessé a terület szabályozása. Az előző évtizedben a kormányok ezt úgy oldották meg, hogy a meglévő 1991-es törvényt módosítgatták. Ennek pedig az lett az egyik negatív eredménye, hogy az állam blokkolni kezdett bizonyos külföldi online kaszinókat.

A kaszinók közül néhány az EU bíróságához fordult, amely helyt adott a követelésüknek, Magyarországot pedig arra kötelezte, hogy szabályozza a megfelelő módon ezt a területet. Erre végül sor is került, az Országgyűlés 2022-ben fogadta el az új jogszabályt, amelynek értelmében 2023 januárja óta az online kaszinók engedélyeinek kiadását a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága végzi.

Ha egy online szerencsejátékot üzemeltető cég magyarországi működési engedélyt szeretne szerezni, első lépésben egy kérelmet kell átadnia az SZTFH-hoz, amihez olyan dokumentumok csatolása szükséges, mint a költségvetés, a játékterv, az alapító okirat.

Emellett, át kell adni egy igazolást is a tisztességes játékmenet biztosítására vonatkozóan. Az online kaszinó játékok kimenetelét az RNG, vagyis véletlenszám-generátor biztosítja. Itt arra vonatkozóan kell átadni dokumentációt, hogy ez a megoldás valóban a fair play szabályai szerint működik.

Az engedélyeztetési eljárás a jogszabályok szerint 75 nap, az igénylés mellé pedig 2,5 millió forint szolgáltatási díjat kell fizetni. Jelenleg három platform rendelkezik az SZTFH által kiadott működési engedéllyel.

Tudni kell, hogy a magyar jogszabály szigorúbbnak tekinthető, mint például a már említett máltai hatóság eljárása. A magyar állam a tavalyi év végén tovább szigorította ezt a területet, ennek értelmében kibővült azon hatóságok köre, amelyek az illegális online platformok működését szankcionálhatják. Ennek értelmében az SZTFH mellett a GVH és a fogyasztóvédelem is azonnali hatállyal blokkolhat olyan oldalakat, amelyek esetében felmerül a szabálytalanság gyanúja.

Mindezek alapján elmondható, hogy a magyar piac rendezett, szigorú szabályaik vannak, úgyhogy ma Magyarországon az online kaszinók játékosainak nem kell aggódniuk a biztonság, megbízhatóság miatt.

hozzászólok