Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
Ádám Péter a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja elnökének összefoglalója:
Nagy esemény helyszíne volt június 4-én a Nemzeti Összefogás napján a szárszói szabadidő park. Itt rendezték meg az ország legnagyobbjának, legrangosabbjának tartott Kárpát-medencei Halfőző Bajnokságot. Érkeztek csapatok, versenyzők határainkon túl élő magyarság köreiből. Erdélyből, Vajdaságból, Felvidékről, Szlovéniából, Kárpátaljáról, Horvátországból és természetesen Magyarországról is. A kölcsönös ismerkedés, közös főzés hangulatát átjárta a vidámság, jókedv. Még az sem okozott problémát, hogy olykor egy kiadós zápor elől kellett menedéket keresniük a résztvevőknek.
A nagyon komoly szakmai zsűrizés mellett a nemzeti összetartozás gondolata folyamatos meghatározója volt a viadalnak. Újabb és újabb barátságok szövődtek a nagy magyar hagyományőrző gasztronómia eme “terített” asztalánál.
Készültek hal különlegességek is, de jellemzően két típusú halászlé jelent meg ezen a napon: a dunai és a tiszai. A versenymintákat délután négyig értékelte a zsűri melynek tagjait a következők alkották:
Az Al-dunai régiót öten képviselték Bajáról. Bíró Antal alias “Bunda Úr” aki habár betegség utáni felépülésében van,még is példamutatóan bevállalta a részvételt, A “Gyufaszál” csapata, akik jelenleg szárszón élnek de bajai származásúak. Tónió standját meglátogatta a világszerte ismert bajai kötődésű professzor dr. Obádovics Gyula a matematikai tudományok kandidátusa matematikai könyvek szerzője. Elismerően nyilatkozott Tónió levéről, (ami a versenyen ezüst fokozatot ért el) és elmondta, hogy itt szárszón családjával minden hétvégén bajai halászlét főz. Az Al-dunai régióban indult a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja több tagja :Gyuricza Tibor, Csémy László és Kollmann Péter. A zsűri mind hármójuk főztjét arany minősítésre értékelte. Csak érdekességként mondom el, hogy az öt arany minősítés és még az ezüst minősítések között is volt több bajai jellegű halászlé, amit a versenyzők és az értékelő zsűri elnök többször is elhangoztattak a színpadon.
További érdekesség volt,hogy a szintén arany minősítésű Munk Erik Horvátországból,aki a vándorkupát is elnyerte nem rég még a saját receptje alapján főzte a halászlét. Klubunk tagjainak a horvátországi versenyeken való részvételeik kapcsán volt alkalma látni a hagyományos bajai halászlé elkészülését. Így került sor arra, hogy a Csémy László, Kollmann Péter és dr. Novics György által javaslatokat, ötleteket szerezve ily jó helyezést sikerült elérnie. Említést tennék arról is, hogy Bajáról klubunktól Farkas Attila, Horváth László és Göldner Tibor is eljött meglátogatni a verseny helyszínét, klubtársaikat. Ezzel is a kiváló csapat szellemről téve tanúbizonyosságot. Külön köszönet érte!!
Az elért eredmények újabb igazolást adtak arra nézve, hogy a HAGYOMÁNYOS bajai jellegű halászlé egyre népszerűbbé válik határainkon túl is. A verseny után egy remek előadásnak lehettünk részesei a helyi Csukás színházban. Gratulálok és szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek, a résztvevő csapatoknak, klubunk tagjainak az elért sikerekhez, a gondolathoz Foschner Rudolf ötletgazdának, hogy e történelmi napon a gasztronómia terén is egy feledhetetlen napot tudhattunk magunkévá.
A történet végére szeretnék leírni pár ott elhangzott mondatot, ami talán a verseny szellemiségét, létjogosultságát magas fokon meghatározta,jellemezte. Egy kárpátaljai versenyző a következőket mondta, amikor a bemutatkozását befejezte: Ő kétszáz méterre és 42 évre lakik a Tiszától, de azt még sosem látta. Életében első alkalom nyílt arra, hogy ezt megtehesse. A színpadról a lemenetét felállva és vastapssal jutalmazta a közönség. Az elhangzott mondataiért az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját érdemelte ki.
Ádám Péter elnök