Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!
A hétvégén rendezték Agárdon a jubileumi XV. Országos Horgász- és Halászléfőző Versenyt. Csodálatos környezet adott otthont a MOHOSZ által szervezett, ismert rendezvénynek. Az időjárás is kegyeibe fogadta a versenyzőket és a kilátogató vendégeket. E helyszínre kapott felkérést,meghívást a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete.
Három tagunk versenyzett Veszeli István, Göldner Tibor és Lovrity Ferenc. Rudolf Foschner és Ádám Péter kóstolással egybekötött halászléfőző bemutatót tartott az érdeklődőknek.Külön örömünkre szolgált,hogy megtekinthettük a szomszédos parkban felállított Solymos Ede szobrát.
Solymos Ede szobránál
Ő volt a bajai Türr István Múzeum igazgatója számos könyv szerzője. Az egyesület tulajdonát képező BAJAI HALÁSZLÉ KÓDEX is tartalmaz általa gyűjtött adatokat. (A kódex jelenleg a bajai Sobri-csárdában tekinthető meg.) A halak az akasztói halastóból származtak. Egyöntetűen minden induló versenyző 6 kg tisztított nyurga pontyot kapott. Fél egyig kellett a mintákat leadni.
Sokan voltak kíváncsiak a bajai halászlére.Elismerő szavak kísérték a kóstolást,főzési bemutatót. A legtöbbet elhangzott kérdés volt,hogy miért nem esik szét a hal intenzív főzés közben.
A fesztiválnak több kísérő rendezvénye is volt. Újra beigazolódott,hogy az ilyen szervezések,összejövetelek,fesztiválok kiválóan alkalmasak arra, hogy egyesületünk által is minél több helyen az országunkban és határainkon túl ismertessük,megkedveltessük városunk büszkeségét a bajai halászlevet. Az eredmény hirdetésre délután 3-kor került sor,ahol tagjaink hozták el a legtöbb,legjobb díjakat.
Gőldner Tibor a fesztivál különdíját kapta meg kiváló ízű,színű halászlevére. A második helyezést Veszeli István míg az első helyezést Lovrity Ferenc érte el. Gratulálunk a nagyszerű eredményhez egyben megköszönjük Göldner Dávid sokat érő segítő munkáját is!
Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete