2021. 8. Mihály

Közélet

Wesselényi nevét viseli ezentúl a Jégtörő XI.

hajozas.hu | 2017. Március 17. 07:52:54 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A Wesselényi és bajai legénysége a fővárosi keresztelőn Fotó:Ács Gábor Tamás

 

A 2017. évi téli jégvédekezés lezárását követően 2017. március 16-án ünnepélyes keretek között került átnevezésre a Baján állomásozó Jégtörő XI. hajó. Az innentől  Wesselényi névre hallgató hajó fővárosi pezsgős avatásán beszédet mondott Somlyódy Balázs az OVF Főigazgatója, és idézetet mondott báró Wesselényi Miklós naplójából Bartók László Radnóti díjas előadóművész.  A ceremónián jelen volt a Wesselényi kapitánya Kaiser László és teljes legénysége mellett a legnagyobb magyar jégtörő a Széchenyi kapitánya  Kovács Dezső is, akik szintén részt vettek  a 2017. évi jégvédekezésben a Duna  szerb – horvát szakaszán.

 

 

Fotó:MTI

 

A Széchenyi összesen 3330 km-t tett meg és 20 napig tört jeget, a Jégtörő XI-es (immár Wesselényi) 1270 km-t hagyott maga mögött és 14 napig dolgozott a dályai szorosban.

 

Munkában a Jégtörő XI (most már Wesselényi):

 

 

“A Jégtörő XI. közel egy hétig küzdött a 30-40 cm vastag, acélos jégtáblákból álló összefüggő jégtorlaszban egyedül, ezért indokoltnak tartjuk, hogy sorozatneve helyett a Wesselényi nevet viselje. “- írta a hajozas.hu.

 

A keresztelő Fotó:Ács Tamás Gábor

 

 Miért épp Wesselényi?

 

Ifjabb báró hadadi Wesselényi Miklós (Zsibó, 1796. december 30-Pest, 1850. április 21.) az országgyűlési főrendiház vezére, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági és tiszteleti tagja, az 1838-as pesti árvíz árvízi hajósa.

Wesselényi Miklós báró a reformkor egyik legismertebb alakja volt. Családja a legtekintélyesebb erdélyi famíliák közé tartozott. 1838 márciusában az ekkor már félig vak Wesselényi életét nem kímélve mentette az embereket, ezért nevezték el „árvízi hajósnak”. Vörösmarty Mihály Az árvízi hajós című versbe foglalta a báró életeket mentő, hősies tetteit.


hozzászólok