2020. 10. Zsolt

Közélet

Vízrendezési, vízhasznosítási főművek felülvizsgálata

www.aduvizig.hu | 2017. Október 09. 14:36:06 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Az ADUVIZIG jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2017. őszén is végrehajtja a védművek, azok műtárgyai és tartozékai, valamint a védekezési berendezések, gépek, eszközök és felszerelések rendszeres, éves felülvizsgálatát.
A szemle során a felülvizsgáló bizottságnak vizsgálnia és értékelnie kell többek között a csatornák, az azokon lévő műtárgyak elő- és utófenék állapotát, a burkolatokat, a csatlakozó földmeder állapotát, az elzáró szerkezetek vízzáróságát, az acélszerkezeteknél a korrózió hatását, a mozgó alkatrészeket, a szerelvények működőképességét, a gerebeket és a zsilipmozgató berendezéseket.

 

Bácsborsódi mérőbukó

A Kalocsai Szakaszmérnökség területén szeptember 28-án kezdődött meg a kizárólagos állami tulajdonú főcsatornák és vízkormányzó műtárgyak, valamint a vízgazdálkodási társulatoktól átvett csatornák és műtárgyak állapotának ellenőrzése. Megtekintésre került a Goór-csatorna, a Fűzvölgyi-főcsatorna torkolatánál lévő műtárgyak , a Sárközi-I. főcsatorna Miske közelében, valamint a Rekettye-bogárzó-csatorna Kecel térségében, ahol a 2017. évi Országos Közfoglalkoztatási Program keretében végeztek munkát.  
A szemle tovább folytatódott október 2-án a Bajai Szakaszmérnökség területén, ahol a nyitóértekezletet követően a bizottság megtekintette az Iszingó-csatornán elvégzett kotrási munkát Dunafalva térségében, majd a Dávodi csatornaőrházat, valamint a közfoglalkoztatás keretében elvégzett csatornatisztítást a Kígyós-főcsatornán Bácsszentgyörgy közelében. Szemlézésre került továbbá a Kígyós-főcsatorna határszelvénye, végül a Bácsbokodi-Kígyós csatornán megtekintésre került a Bácsborsódi mérőbukó műtárgy.

 

Kígyós-főcsatorna 32+889 cskm szelvénye

A szemle zárásaként a bizottság kiértékelést tartott. A felülvizsgáló bizottság a Szakaszmérnökségek vízrendezési és vízhasznosítási létesítményeit a belvízvédekezés, valamint a mezőgazdasági célú vízszolgáltatás ellátására alkalmasnak minősítette.
A szemleprogram keretén belül már megtörtént a szivattyútelepi és gépészeti, a műtárgyfelülvizsgáló és erdészeti, a kisvizi hajózási, a védelmi osztag és jégtörési, a vízrajzi, a védelmi anyagok, eszközök, és telephelyek szemléje. A folytatásban sor kerül közös magyar-szerb (árvizes és belvizes) bejárásra, az árvízvédelmi fővédvonal – és az önkormányzati művek felülvizsgálatára, valamint az informatikai és hírközlési szemlére.


hozzászólok