2022. 24. Timót

Közélet

Vízre tették a hajómalmot

Antal Tibor | 2017. Június 21. 17:53:13 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

-“Hihetetlen összehangolt munka volt! Mindenki úgy dolgozott, mintha sajátja volna.” – nyilatkozta Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke a Sugóparti Híreknek, aki ma reggeltől végig nyomon követte, ahogy az eddig a kikötőben készülő hajómalom két hajótestét egy daru és egy teherautó segítségével vízre helyezik a Dunán, majd bevontatják a Sugovicára. Itt a Kagyló előtti szakaszon  egy dokkhoz erősítették őket, ahol egyfajta látványpékségként fognak rajta folyni a további munkálatok.

 

 

– Egy erdélyi mester, Dr. Márton László és csapata fogja elvégezni a famunkákat, akiknek sok referenciája van e téren. Ők kint Erdélyben már elkészítették a házat, itt majd csak össze kell rakják. Először a jövő héten érkeznek Bajára, a nagyobb munkákat pedig július közepén fogják elvégezni. Elég látványosnak ígérkezik, úgyhogy érdemes lesz majd rendszeresen a Sugovica – parton sétálni.

 

 

Magáról a hajómalomról annyit kell tudni, hogy a kisebb test az úgynevezett völgyhajó, a nagyobb pedig a házhajó. Köztük lesz a malomkerék, a hajótestekben pedig az őrlőkő és az őrlődobok. Természetesen a hajók teteje is be lesz deszkázva, amihez a Gemenc Zrt-től kaptunk tölgyfát.

 

Helyzetjelentés a Sugóról: A Duna vízállása 2 méter alatt van, ami igen ritka júniusban

 

A hivatalos átadóra várhatóan október közepén kerül sor. A Sugovicával kapcsolatos további hír, hogy vízre rakták a szökőkutat is a Sugó – hídról, mely állítólag úgy köpi a vizet mint egy bálna, de mikor mi arra jártunk éppen nem dolgozott.

 

A vízi szökőkút


hozzászólok