2024. 20. Rafael

Közélet

Víz alatt az ártéri erdő

www.gemenczrt.hu | 2024. Június 05. 19:01:16 | Utolsó frissítés: 2 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Víz alá kerül Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének jelentős része a várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt.

Üzemszünet a kisvasúton

A kirándulók és az infrastruktúra védelmében 2024. június 7-étől szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.

Tilos a vízitúrázás!

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása.

A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra is elmarad, az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is.

árv13_03

A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.

Járhatatlan túraútvonalak

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

A vadállomány nincs veszélyben

A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.

árv13_02

hozzászólok