2021. December 9. Natália

Közélet

Visszahívták a Bajavíz Kft igazgatóját

Antal Tibor | 2016. December 03. 10:43:11 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

 

 A Bajavíz Baja és térsége Víz- és Csatornamű  Korlátolt felelősségű Társaság hétfőn délelőtt ülésezett a bajai polgármesteri hivatal Borbíró termében. Az első napirendi pont, a Bajavíz Kft vezető tisztségviselőjének, Székelyhidi Andrásnak a visszahívása, és az új tisztségviselő megválasztása volt.

 

Mint az előterjesztésből megtudhattuk, a visszahívás oka a következő:

 

A Bajavíz Kft. 2016. június 6. napján tartott taggyűlésén a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0038 azonosítószámú Felső-Bácskai Ivóvízminőség- javító Projekt” című projekt kapcsán a taggyűlés határozatában egyértelműen elfogadta, hogy a mérnök szervezet beruházást lezáró nyilatkozat alapján az üzemeltető adja ki a hozzájáruló nyilatkozatot.

Ezt a Bajavíz Kft., mint üzemeltető, ill. az ügyvezető a mai napig nem tette meg. Az üzemeltetői nyilatkozat hiánya a Projekt eredménytelen lezárását eredményezheti amelynek következménye a támogatási összeg kamatos kamatokkal növelt összegének visszafizetése a Társulás részéről. Mivel a Társulás saját vagyonnal nem rendelkezik, a visszafizetési kötelezettség a Társulást alkotó önkormányzatokat, így a Bajavíz Kft.  tagjait alkotó önkormányzatokat is terheli és ellehetetleníti.

 

Az ide vonatkozó jogi szabályok értelmében a visszahívás joga bármikor indoklás nélkül gyakorolható, és a visszavonás időpontjában hatályosul.

 

Baja város önkormányzat tag nevében és képviseletében Fercsák Róbert polgármester javaslatára a taggyűlés  Székelyhidi András ügyvezetői tisztségéből azonnal hatállyal való visszahívását kezdeményezte.

 

A visszahívást a 25 település közül Baja mellett Csávoly, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő támogatta, így meg lett a szükséges 85 %.(egész pontosan 87%). (Minden településnek a lakosságának nagysága arányában van szavazati joga, ezért lehet a 2 több a 23-nál)

 

Székelyhídi András helyére a taggyűlés Mrekva Lászlót választotta, aki korábban az ADUVÍZIG-nél főmérnökeként, az Eötvös József Főiskolán oktatóként, valamint a katasztrófavédelem hatósági ügyintézőjeként is dolgozott, és ez mellett a Rotary Club bajai szervezetének is volt már éves elnöke. Sok sikert kívánunk a munkájához!

 

 

Mrekva László Fotó:www.ejf.hu

 

Miért nem írta alá Székelyhidi András a projektet?

 

– A közgyűlésen elhangzottak szerint feltétel nélkül nem akarta aláírni az okiratot, hiszen számtalan garanciális javításra még szükség lenne.  Tehát aláírta volna,  de csak feltételek mellett.  Mint ismeretes a több mint 5 miliárdos projekt 2015-ös elkészülte után sok esetben a vízminőség nem hogy javult volna, hanem romlott, és nem csak Baján, de több környékbeli településen is, amit a polgármesterek jeleztek is a közgyűlésen. Mint az időközönként az  internetre kikerülő fényképekből is látható, a csapokból néha szinte fekete víz folyik.  A fő kérdés, hogy ezt a problémát sikerül-e megoldani, és ha igen akkor mikor. Ráadásul az új technikával az ivóvíz előállítása  drágább is, mint korábban volt.

 

 

 

 

Mit kell tudni a projektről?

 

A project honlapján a következő információkat találtuk:

 

A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás pályázatot nyújtott be a KEOP – 1.3.0/09-11 Ivóvízminőség-javítás konstrukcióra 2011 szeptemberben  ivóvízminőség-javító beruházásra. A pályázat keretében  a  Társulás  2012. márciusában a beruházás nettó 4 997 900 878.- Forint összköltségének fedezésére nettó  4 166 872 151.- Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A megnövekedett tervezési és kivitelezési költségek miatt 2014 februárjában a projekt összegköltsége 5 858 504 701.- Forintra módosult a projekt támogatástartalma pedig 4 895 211 102 Forintra emelkedett.

 

Projekt célja: A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Projektcsoportjához (Székhelytelepülés Baja; Társulás címe: 6500 Baja, Szentháromság tér 1.) tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása. A projektben előirányzott ivóvízminőség-javító beavatkozások szükségességét elsősorban az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 98/83/EK irányelv határozza meg, amely 1998 novemberében került kiadásra és 1998. december 25-én lépett hatályba.

 

A Felső-Bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás 2010. február 18-án alakult meg Bácsbokod, Bácsalmás, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Baja, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Tataháza, Vaskút és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tagtelepülésekkel, szervezettel.

 

 

A projektváltozatot felépítő műszaki megoldás a következő:

 • Baja-Baja-Mártonszállás kistérségi rendszer vízellátó rendszerének fejlesztése
 • Bácsalmás vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Bácsbokod-Bácsborsód közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Csávoly vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Dávod vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Érsekcsanád-Sükösd közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Érsekhalma vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Felsőszentiván vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Gara-Bácsszentgyörgy közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Hajós vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Hajós-Pincefalu vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Hercegszántó vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Kunbaja vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Madaras-Katymár-Katymár Szociális Otthon kistérségi vízellátó rendszerének fejlesztése
 • Nemesnádudvar vízellátó rendszerének önálló fejlesztése
 • Tataháza-Mátételke közös vízellátó rendszerének önálló fejlesztése

A tervezést és a  kivitelezést az Aquaprofit – Euroaszfalt Konzorcium végezte

 

Konzorciumi tagok:


hozzászólok