2022. December 8. Mária

Közélet

Újabb tagintézmény az MNÁMK-ban

Fiedler Antal | 2022. November 18. 05:15:26 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

2022. november 15-én emelkedett hangulatú ünnepséggel egybekötve hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja új tagintézménye, a Debreceni Német Általános Iskola. A bajai német központ az új oktatási intézmény működtetésével a német nyelv és kultúra ápolásához, népszerűsítéséhez, valamint a német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatok megerősítéséhez járul hozzá.

A rendezvényen Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója, Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója és Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte a vendégeket. Köszönetet mondtak mindenkinek, aki támogatásával, munkájával hozzájárult az új iskola létrejöttéhez.

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. Lebanov József, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárság köznevelési stratégiai főosztályának vezetője, dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, és Jenei Réka, a BMW Debrecen kommunikációs vezetője.

Együtt ünnepelték az iskolaalapítási projekt sikerét a fenntartó Közalapítvány, a bajai MNÁMK és a debreceni intézmény vezetői, munkatársai, pedagógusai, akik tervező, szervező munkájukkal mind hozzájárultak ahhoz, hogy megvalósuljon az új német általános iskola: „egy csepp Németország Debrecenben”.   

A rendkívül színvonalas és hangulatos rendezvényen a Debreceni Német Általános Iskola első osztályosainak előadását tekinthette meg a közönség. A gyerekek és pedagógusaik őszi dalokat, táncokat adtak elő nagy sikerrel. Ezután az iskola lelkes szülői közösségének műsora következett. Vidám énekekkel, táncokkal, versekkel örvendeztették meg a jelenlévőket. A megnyitó ünnepség az ifj. Illés Zoltán vezette MNÁMK Kollégiumi Zenekar kiváló produkciójával ért véget.

A Debreceni Német Általános Iskola 2022 szeptemberében fogadta első tanulóit. Az intézmény 1-4. osztályos diákok számára kínál német nyelvű, német tantervek szerint működő, német anyanyelvű pedagógusokkal megvalósuló oktatási programot. A magyar nyelvet és irodalmat a tanulók magyarországi tantervek szerint tanulják. Az iskola magyar és német anyanyelvű gyerekeket egyaránt fogad.

hozzászólok