2022. 2. Ottó

Közélet

Új épületrésszel bővül a hercegszántói horvát iskola

MTI | 2021. Október 11. 19:08:24 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotó: MTI/Bús Csaba

Letették a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium – a magyar kormány támogatásával mintegy 800 millió forintból megépülő – új épületrészének alapkövét csütörtökön.

    Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Bács-Kiskun megyei községben elmondta: horvát nemzetiségi óvodában és iskolában Magyarországon összességében csaknem ezer gyereket tanítanak horvát nyelvre.
    Hercegszántó kis településnek számít ugyan, de a horvát nemzetiségi nyelvoktatásban jelentős szerepet vállal, hiszen százhúsz iskolást és hatvan óvodást nevel és oktat. A magyar kormány ezért is döntött úgy, hogy több forrásból is támogatja a nemzetiségi önkormányzat iskolabővítési terveit – tette hozzá.
    Az államtitkár kiemelte: a magyarországi horvátok továbbra is számíthatnak a magyar kormányra, “ahogy eddig is, a jövőben is támogatja országszerte a megmaradásukat segítő törekvéseiket” – fogalmazott.
    Hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is szorgalmazza, hogy hozzák létre lengyel és bolgár mintára a magyar-horvát barátság napját, hiszen példaértékű, amit már eddig is megtettek az országaikban élő kisebbségekért, a Horvátországban élő magyarokért és a Magyarországon élő horvátokért.

Sibalin József intézményvezető, Drago Horvat pécsi horvát fõkonzul, Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Szolga József horvát nemzetiségi szószóló, Polyák Imre plébános és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium új épületrészének alapkőletételén MTI/Bús Csaba


    Mladen Andrlic magyarországi horvát nagykövet elmondta: Soltész Miklós államtitkár és a horvát diplomácia jelenléte az eseményen bizonyítja, hogy Magyarország legrégebbi horvát nevelő-oktató munkát végző intézményének bővítése a magyaroknak és a horvátoknak egyaránt fontos.
    Hangsúlyozta, a napokban ülésezik a horvát parlament külügyi bizottsága, és bízik abban, hogy pozitív döntésük nyomán május 1-jén már együtt ünnepelheti a két ország a magyar-horvát barátság napját.
    Sibalin József, a Hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Kollégium intézményvezetője az alapkőletételen emlékeztetett: az iskola 1946 novemberében, vagyis hetvenöt éve kezdte meg működését az ország első nemzetiségi intézményeként. Néhány év múlva, 1949-ben alapították meg az óvodát, 1978-tól az iskola körzeti feladatokat is ellát.
    Az ezredfordulón a nemzetiségi önkormányzatok közül elsőként az Országos Horvát Önkormányzat vette át az intézmény működtetését. Az egyre növekvő tanulólétszámnak köszönhetően megbontották az addig összevontan működő alsó tagozatos osztályokat, felújították a régi iskolaépületet, majd 2011-ben elkészülhetett a kollégiumi és óvodai épület első fázisa.
    Kiemelte: ezt a megkezdett munkát folytathatják most a magyar kormány jelentős támogatásának köszönhetően. Az elkészült épületszárnyban kapnak majd helyet az iskola felső tagozatos diákjai, de kialakítanak ebédlőt és konyhát, irodahelyiségeket, valamint egy közösségi teret is a kollégista diákoknak.
    Az ünnepségen Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.
    

hozzászólok