2020. Október 25. Bianka, Blanka

Közélet

Trendi múzeumunk lesz

Antal Tibor | 2017. Április 03. 16:24:25 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Pénteken sajtótájékoztatót tartottak Baján a Türr István Múzeumban, abból az apropóból, hogy befejeződtek a múzeum új látványtárának kivitelezési munkálatai. Nos, erről lecsúsztunk, de a mai nap pótoltuk a lemaradást.

 

 

Mint Kovács Zitától, a Türr István Múzeum igazgatójától megtudhattuk, azok a termek amiket most felújítottak eddig csak raktárként szolgáltak, és a nagyközönség elől el voltak zárva. A mintegy 15 helyiségben Salgó polcokon borzalmasan összezsúfolva egymás hegyén – hátán állt a több ezer műtárgy, amiket a felújítás idejére átköltöztették az állandó kiállítás területére, ami most úgy néz ki, hogy még  Indiana Jones sem találná meg itt az elveszett frigyládát, még ha ide is rejtette volna.

 

Így néz ki most az állandó kiállítás terme

 

Jelenleg ott tart a produkció, hogy a látványraktár bútorzata részben elkészült, de május végéig még folytatódik ennek legyártása. Addig egy csomó tárgy még a földön hever, és a bútorozással egy időben fog az új helyére kerülni. Az új kihúzható – behúzható – gördíthető helytakarékos modern bútoroknak köszönhetően sokkal több tárgyat tudnak majd megmutatni, mint eddig.

 

 Gördülő képtár

 

Elkészült az új múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, és egy  múzeumi konyha is. Ez mellett folyik a restaurálás, tisztítás, és a háttérmunka, és ennek keretében kérték ki pénteken a nemzetiségi önkormányzatok (szerb, cigány, horvát, német)  véleményét  hogy mi az amit ők fontosnak éreznek a saját kultúrájuk tekintetében. Itt dőlt el, hogy mire helyezzék a hangsúlyt, azaz milyen tárgyak kerüljenek a frontvonalba,  és melyek azok amik kicsit hátrébb.

 

Polcaikra várnak a tárgyak

 

 A felújításra 137 millió forintot nyert a múzeum az EGT norvég alapból, amihez a város hozzátette a 8 millió forint (5%) önrészt. Pénteken délután azonban újabb jó hír érkezett, ugyanis további 48 millió forintot nyert (+2.5 millió forint önrész) a múzeum annak köszönhetően, hogy azoknak a pályázatoknak a pénzalapját, amik az idő rövidsége miatt nem valósultak meg újraosztották. Itt a Türr István Múzeum bútorokra pályázott, valamint különböző virtuális szoftverekre, amik a fiatalabb generációt is becsalhatják. Például szimulátorok segítségével célba lehet lőni korabeli fegyverekkel, vagy be lehet öltözni különböző népviseletekbe, amiről fotó is készíthető. Ezek a fejlesztések is el fognak készülni május végére, így elmondhatjuk, hogy igazi fiatalos trendi múzeuma lesz Bajának.

 

Jelky András is már várja a visszapakolást

 

Ezzel a felújítások remélhetőleg még nem zárultak le. Az Örökségszálló projectsorozat keretében a múzeum  pályázott még régészeti látványtárra, új restauráló műhelyre, és új állandó kiállításra is. Ha minden bejön, a 2600 m2-es múzeum teljesen megújulhatna.

 

 


hozzászólok