2018. február 19. Zsuzsanna

Közélet

Táblát avattak

Antal Tibor | 2017. április 06. 17:06:38 | Utolsó frissítés: 1 éve

 

 

Csütörtök délután a  Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Földművelésügyi Minisztérium tartott sajtótájékoztatót Bajai földikutya-rezervátum természetvédelmi terület kihirdetése alkalmából, méghozzá az előzőleg tervezett egy helyett két helyszínen is. A délvidéki földikutyának mindössze három állománya létezik a világon, és a faj teljes egyedszáma mintegy 500 példány. Legnagyobb populációja, körülbelül 300 példány, a Bajai földikutya-rezervátum területén él.

 

 

 

A program kint a földikutya - rezervátumnál kezdődött a város határában, ahol felállították a természetvédelmi terület tábláját. A jelenlévőknek abban a szerencsében lehetett részük, hogy egyszerre két államtitkárt is láthattak ásni, méghozzá. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt, és Zsigó Róbert,  Baja és térsége egyéni országgyűlési képviselője és élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárt,

 

 

Őket a Fercsák Róbert  polgármester - Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója által alkotott duó váltotta, és természetvédelmi terület munkatársai fejezték be a feladatot.

 

 

Ezt követőn mindenki megismerkedhetett egy hím földikutya példánnyal akit a rezervátum határáról számára veszélyes helyről gyűjtöttek be.

 

 

Miután hatalmas erejű szél fújt, ezért a sajtótájékoztató a Bácskai Kultúrpalotában folytatódott. A politikusok köszöntőjéből  megtudhattuk, hogy egy hosszú ellentmondásoktól sem mentes 4 éves folyamat örömteli zárásának lehetünk tanúi, és Baja város igyekszik is majd kihasználni a ritka állatok adta esetleges lehetőségeket. Ezt követően  Ugró Sándor tartott előadást a délvidéki földikutya természetvédelmi helyzete, és a fajra vonatkozó megőrzési törekvésekről.

 

Ugró Sándor

 

Beszélt például arról is, hogy a 2 héttel ezelőtt szemétszedési akcióra 11 szervezet valamint magánszemélyek, összesen 72 aktivista jelentkezett, és 50 köbméter szemetet szedtek össze, azóta összesen pedig 180 köbmétert gyűjtöttek be a felszínről a park munkatársai. Megtudhattuk, hogy a természetvédelmi terület határain  most kihelyezett sorompók szerepe is mennyire fontos, hiszen tegnap 16 óra után csak fél órára maradt nyitva az egyik, és máris megjelent egy új szemétkupac.

 

 

Ezt követően Dr. Csorba Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. előadása következett  A Bajai Földikutya - Rezervátum tudományos megalapozásáról. A vidám hangulatú előadásból megtudhattuk, hogy miért nincs hosszú lába, nagy füle vagy épp farka a földikutyáknak, és hogy rezgések alapján tájékozódnak a föld alatt, illetve így is kommunikálnak egymással.

 

A sajtótájékoztatón szereplő földikutya meg közben békésen szunyókált az asztalon a kis dobozában a fűrészpor alatt.

 

 

 

 Hozzászólok!

Facebook Google +
2
komment