2024. 3. Kornélia

Közélet

Szűrések a vese világnapján

Antal Tibor | 2016. Március 10. 14:02:57 | Utolsó frissítés: 8 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Csütörtök délelőtt a Vese világnapja alkalmából a  Diaverum Hungary Kft bajai dialízis központjában ( a kórház mögött a művese állomáson)  ingyenes szűréseken vehetett részt minden érdeklődő.  Az eseményről, és úgy átfogóan a vesebetegségekről Dr. Magyar Katalin a bajai Diaverum Dialízis Központ, és a Bajai Szent Rókus Kórház Nefrológiai szakrendelésének vezető főorvosa nyilatkozott.

 

Dr. Magyar Katalin

 

– A Vese világnapja idén 11. alkalommal került megrendezésre  a világ több mint 100 országában, köztük hazánkban is, amit minden évben  március második csütörtökén tartanak 2006 óta. A vese világnappal nekünk nefrológusoknak, vesegyógyászoknak az a célunk, hogy  a vese fontosságára hívjuk fel a figyelmet  illetőleg a vesebetegségek megelőzhetőségére. Meg természetesen arra, hogy ha valaki krónikus vesebeteg, akkor fontos a gondozása nefrológiai szakrendeléseken.

 

 

 

Minden vese világnapnak van egy jelmondata, mely az idei évben a következő: a gyermek és a vesebetegség, amivel még külön  a megelőzés a prevenció elsődleges voltjára akarjuk felhívni a figyelmet. Itt annyit  mondanék el, hogy városunk szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy van gyermeknefrológus a kórházban Dr. Károlyi Éva főorvos asszony, aki a gyermekgyógyászati osztály főorvosa. Ő gondozza a gyermekkori vesebetegeket, és  amint ők a 18. életévüket elérik akkor kerülnek át a felnőtt nefrológiai szakrendelésre. A veseelégtelenséggel, vesebetegséggel kapcsolatban azt kell tudni, hogy a vesebetegek száma folyamatosan nő. A magas vérnyomás és  a cukorbetegség a leggyakoribb oka a felnőttkori krónikus vesebetegségnek, a dializáltak száma évente 2 – 3 %-os növekedést mutat. Jelenleg krónikus dializált betegünk 73 és 75 fő között mozog. Ebből 19 hasi dializált, ami nagyon jó, és nagyon korszerű módszer. Ezzel messze az országos átlag fölött vagyunk, ami némi büszkeségre azért adhat  okot nálunk.

 

 

 

Itt a művese állomás épületében található a Bajai Szent Rókus Kórház nefrológiai szakrendelése, ott pedig a még nem dialízis igényű vagy egyéb vesebetegségben szenvedő  vesebetegek gondozását végezzük, akiknek a száma olyan 1000 fölött van már.  Ilyenkor a vese világnapján mindig meghirdetjük délelőttre a szűrést. Jönnek is betegek szép számmal, már 8 óra után megjelentek az elsők,  eddig (11.30)  egy olyan 20 körüli volt az érdeklődő.

 

 

 

– Olyanok jönnek ilyenkor, akiknek korábban még nem volt veseproblémája?

 

–  Olyanok is jönnek akiknek már volt, de a többség olyan, akinek még nem. Magas vérnyomásos betegek, cukorbetegek akik szerencsére kíváncsiak arra tulajdonképpen, hogy milyen a vesefunkciójuk, milyen az egészségük.  Ennek mi csak örülni tudunk, mert az évenkénti szűrést amúgy is szoktuk javasolni azoknak, akik magas vérnyomásosok,  cukorbetegek, elhízottak, vagy pedig már tudnak vesebetegségükről, vagy esetleg a családban volt már vesebeteg a felmenők között. Őnekik azért érdemes évente egy vérvétel, és vizeletvizsgálatból álló szűrésre elmenni.

 

– Korhatárról lehet beszélni, hogy mikortól érdemes részt venni egy évenként vizsgálaton?

 

–  Igazából 35 év fölött azért javasolt. Főleg azoknak, akik a rizikó csoportba tartoznak.

 

 

 

 

– Ha jól tudom hamarosan fejlesztések várhatóak a veseállomáson

 

– Így van fél év múlva gyakorlatilag az egész gépparkot lecseréljük. At  hozzá kell tennem, hogy az eddigi gépeink is nagyon jók, megbízhatóak, korszerűek , de ezek mégkorszerűbbek lesznek, még többet tudnak majd aminek nagyon örülünk, hiszen még biztonságosabbá válik a betegek ellátása. Több milliós nagyságrendű egy – egy gépnek az ára, és ezt a műveseállomás üzemeltetője a Diaverum Hungary Kft az aki biztosítja számunkra.

 

– Hogyan lehet megelőzni a vesebetegségeket?

 

– Nagyon egyszerű szabályokat szoktunk mi nefrológusok előírni, amik a következőek:

 

1. Fontos nagyon a mozgás, hogy tartsuk magunkat fitten.

2. Ellenőriztessük a vérnyomásunkat, vércukrunkat rendszeresen.

3. Az egészséges táplálkozás, és ezen belül is az optimális testsúly elérése szintén fontos a vesebetegségek megelőzésében.

4. Ne dohányozzunk, ez itt is egy alapszabály, mert a vesekeringést is rontja sok más rossz hatása mellett.

5. Fontos a megfelelő folyadékbeviteli ami napi 2 – 2.5 litert jelent, elsősorban vizet, talán az a legegészségesebb  folyadék. 6. A  vény nélkül kapható fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszereket azért nyakra – főre ne fogyasszuk mert azért nagy mennyiségben vese károsító hatásúak sajnos.

7. És hát a szűrés fontossága, amit már hangsúlyoztam. Ezek azok az alapszabályok, amivel megelőzhető a vesekárosodás kialakulása.

hozzászólok