2024. 3. Kornélia

Közélet

Svábbál 2024

Fiedler Antal | 2024. Feburár 05. 17:21:28 | Utolsó frissítés: 4 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Mintha az időjárás és a naptár nem ugyanazt mutatta volna, hiszen szinte tavaszi időjárásban érkeztek a vendégek a szokásos MNÁMK-s Svábbálra farsang idején, február 3-án, szombaton este. A sportcsarnok most is gyönyörűen feldíszítve várta a bálozókat, akik zsúfolásig megtöltötték a termet.

Beszédet mondott Peter Stübler, az MNÁMK intézményvezetője. Üdvözölte a vendégeket, köztük Dr. Maruzsa Zoltán államtitkárt, Zsigó Róbert országgyűlési képviselőt, Nyirati Klára polgármestert és Egri Miklós kuratóriumi elnököt. „A Svábbál minden évben intézményünk legnagyobb ünnepe. Találkozások helyszíne, identitásunk szimbóluma. Az MNÁMK olyan külföldi német iskola, amely hidakat épít különböző országok, emberek, nyelvek és kultúrák között. Sikerünk kulcsa abban rejlik, hogy nem feledjük, honnan érkeztünk. Nagy öröm számomra, hogy ilyenkor visszajönnek régi diákok, találkoznak jelenlegi tanulóinkkal, de köztünk vannak olyan bajai polgárok is, akik számára szintén kiemelt jelentőségű esemény az MNÁMK-s Svábbál. Nagy nap ez a város életében is! Kérem, kísérjék figyelemmel tánccsoportjaink műsorát, melyet nagy odaadással készítettek! Köszönöm szépen a felkészítők és a szervezők munkáját! Az est további részéhez jó szórakozást, a finom vacsorához jó étvágyat kívánok!”

Ezután Egri Miklós kuratóriumi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Szauter Terézia fenntartói megbízott, a nyitóműsor szervezője ismertette a bál programját. Felkonferálta az MNÁMK leendő, jelenlegi és egykori diákjaiból álló, mintegy 100 tagot számláló tánccsoportjának produkcióját. „Műsorunk címe: Farsangi bál. A húsvétváró negyven napos
böjt előtt három napig tartó táncmulatság zárta a farsangot a sváb falvakban. Ennek hangulatát, vidámságát, a magyarországi németek táncait varázsoljuk a parkettre. A különböző korosztályok koreográfiáit a tánccsoportok vezetői állították össze, melyet ezúton szeretnék megköszönni. A zeneszámok harmóniájáért, a harmonikakíséretért és az egész estszervezéséért Emmert Józsefet illeti köszönet.”

Az idei bál különlegességét az adta, hogy sok MNÁMK-s szülő – az 1.b osztály teljes szülői közössége – gyermekeikkel együtt vett részt a bálon. A kicsik számára egy „gyermeksarkot”rendeztek be a szervezők. Hiszen a hagyományt, a táncokat, a közös ünneplés szépségét nem(csak) tanórákon fontos tovább adni, hanem a hagyományt élni kell, hogy az tovább élhessen. Ezt a gondolatot képviseli az MNÁMK a több generációs tánccsoportjaival is az évente
megrendezésre kerülő svábbálakon. A vendégeket érkezéskor a Neun Branauer Musikanten fúvós együttes fogadta. A kiváló báli hangulatról az UnterRock zenekar, a finom vacsoráról a Malom Étterem gondoskodott.

Az est folyamán értékes tombolanyeremények találtak gazdára. Köszönet a felajánlásokért a Szülői Szervezetnek és a nagyvonalú szponzoroknak! A mulatság hajnalban ért véget. A bált egy hamisítatlan sváb mars és az ilyenkor elmaradhatatlan MNÁMK-induló zárta. Folytatás 2025 februárjának első szombatján!

hozzászólok