2022. 23. Dezső

Közélet

Sándor Mária és társai Baján!

Antal Tibor | 2015. November 12. 11:50:42 | Utolsó frissítés: 7 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Sándor Mária Fotó:Mandiner.hu

 

Bizonyára sokan hallották már Sándor Mária ápoló történetét, aki tüntetőleg fekete ruhába öltözve dolgozott munkahelyén  egy kórházi osztályon.

Ezzel hívta fel a figyelmet a magyar egészségük problémáira, amivel szerintem már sokan szembesültek, de hozzá hasonlóan felemelni a szavukat kevesen merték. Azóta sokan mellé álltak. Nem rég  már 10 ezren vettek részt egy általa szervezett tüntetésen.

 

 

 

A célok elég egyértelműek.

 

Tisztességes bért követelnek az egészségügyi dolgozóknak, amivel meg lehetne állítani az ágazat Nyugat – Európába vándorolását. Mert hiába a szép új kórházi épületek, ha nincs elég orvos és nővér aki dolgozna benne, és ezáltal a várólisták is egyre hosszabbak.

 

“Huszonkét éve vagyok a szakmában. Régen más volt azért. Amikor tanuló nővér voltam, voltak iskolák. Sikk volt nővérnek menni. Büszkék voltunk magunkra, ahogy hófehér fityulában, fehér köpenyben, kismamacipőben vonultunk. Ennyire nem is fizették rosszul a nővéreket, s a munka is elvégezhető mennyiségű volt, hiszen voltunk elegen.”

“Egészen mások voltak akkor a körülmények az egészségügyben. 

Ha bejön az osztályunkra, a hatvanas évekbe csöppen. Csak mára lerohadt az akkor új berendezés. Ahová a vért, vizeletet, anyatejet letesszük, ott eszünk. Jön az anyuka, eszem, mutatja a pelenkát a véres széklettel. Nincs ebédszünet, nincs rá mód, hogy elhagyjam az osztályt, hiszen nincs senki, aki ottmaradna a gyerekekkel. Nem iszunk, hogy ne kelljen vécére menni. Ennél, ami ma van, nincs már lejjebb. Már nem az van, hogy az orvosok kilopják a kórházi felszerelést a magánpraxisukba. Ma már ők hozzák be, amit máshol leselejteztek. A betegek hozzák a vécépapírt, a ruhát, az ágyneműt, az ételt, mindent. Az egészségügy nem összeomlóban van. Az egészségügy összeomlott. Ember sincs. Nem véletlenül keletkeznek a túlórák, amelyeket aztán vagy kifizetnek aztán, vagy nem.”-nyilatkozta pár hónapja a Mandiner.hu-nak.

 

 

Sándor Mária és társai szombaton egy országjáró körút egyik állomásaként fognak Bajára jönni. A csipet – csapat hivatalosan  9-től 13 óráig lesz a piacnál.

 

Az esemény facebook oldala:

 

https://www.facebook.com/events/1559637087625050/

 

 

Fotók:Facebook, Országjáró állomás Baja

hozzászólok