2021. December 9. Natália

Közélet

Nem javul az ívóvízhelyzet

Antal Tibor | 2017. Január 18. 14:51:32 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Édesapám ősszel műtéten esett át, a sebe pedig nem akart összeforrni, pedig elméletileg gyógyulnia kellett volna. Mikor a javulás várható időpontjáról faggatta a beavatkozást végző orvosát, ezt a választ kapta: egyszer csak meggyógyul. Hát körülbelül itt tartunk a bajai ivóvíz minőséggel kapcsolatos problémákkal, de már több, mint 1 éve.

 

Fotó:Resetár István Czirfusz Ferenc utca

 

A Bajavíz Kft első közleményében 2015. december 20-ig jósolták csak az átmeneti zavarodást:

http://sugopart.hu/kozelet/bajaviz-kft-kozlemenye

 

Azóta sorozatban jelennek meg időnként képek az interneten a különböző közösségi portálokon, illetve sok olvasó küldd nekünk is fotót arról, hogy milyen elszíneződött víz folyt épp náluk a mosdóba, vagy a sarokkádba. Sőt piszkos vízben kimosott ruhák, és eltömődött szűrőberendezések is szóba jönnek, mint ahogy az is, hogy miért kell fizetni az ilyen vízért. Ettől azonban még nem változik semmi.

 

 Fotó:Csili Péter

 

Ami még szomorú, hogy azóta jelentkeznek ezek a problémák, amióta 4.895.211.102 Ft-ért megvalósult a Felső-Bácskai Ivóvízminőség – Javító Project Baján és környékén. Tehát épp, hogy jobbnak kellene lennie mindennek. Mindenki a szolgáltató Bajavíz Kft-re haragszik, holott a közel 5 milliárdos beruházás kivitelezője a Aquaprofit – Euroaszfalt Konzorcium volt.

 

 

 

Az első cikkünket tavaly nyáron írtuk az ügyről:

http://sugopart.hu/kozelet/ontsunk-tiszta-vizet-a-poharba

 

A Bajavíz Kft 2016. november 28-i ülésén visszahívták Székelyhidi Andrást, a Bajavíz Kft ügyvezető igazgatóját, mivel nem írta alá beruházást lezáró hozzájáruló nyilatkozatot az üzemeltető Bajavíz Kft nevében. Helyére Mrekva Lászlót választották, aki információnk szerint szintén még nem szignózta a projectet.

 

Cikkünk a közgyűlésről:

http://sugopart.hu/kozelet/visszahivtak-a-bajaviz-kft-igazgatojat

 

A múlt hét csütörtöktől azonban ugrásszerűen megemelkedett azoknak a lakásoknak a száma, ahonnan hibabejelentés érkezett, illetve képekkel – videó felvétellel dokumentálták az esetet.  Ennek oka a Bajavíz Kft közleménye szerint, hogy  január 12-én a késő délutáni órákban csőtörés következett be a város vízellátását biztosító egyik fő gerincvezetéken a vasúti töltés és a DVCS közötti területen, melynek következtében a városi vízhálózat egyes pontjain az ivóvíz zavarodása tapasztalható. A beküldött képek láttán helyenként elég erős ez a zavarodás.

 

 

Fotó:Fehérvári Lajos, Völgy utca

 

Múlt heti cikkünk:

http://sugopart.hu/kozelet/elleptek-a-netet-a-piszkos-vizes-kepek

 

A csőtörés okozta problémáknak azonban már le kellett volna csökkennie  az elmúlt 5 napban. A képek és panaszok azonban ugyanúgy érkeznek. Már internetes csoport is alakult, mely összefogásra szólít fel a bajai tiszta vízért. A témával kapcsolatos fő kérdésünkre azonban még ma sem tudtak válaszolni a Bajavíznél. Pedig ismét csak arra lettünk volna kíváncsiak, hogy meddig fog még ilyen víz folyni a csapokból Baján és a környéken?

 

Frissítés!

 

A www.baja.hu-n  megjelent január 18-án egy közlemény, mely szerint január 16-án újabb csőtörés volt  a főgerinc vezetéken, amit január 17-én éjszakai munkavégzés keretében a fővállalkozó és az üzemeltető közösen hárított el.

 

 

Fotó:Sibalin Barbara, Bezerédi utca

 

Tehát amiért a nyitó történetet ide csempésztem: egyszer biztos jobb lesz. Csak nem mindegy, hogy mikor. Holnap, egy hónap vagy egy- esetleg több év múlva.  Mint ahogy a betegnek sem,  hogy mikor lesz egészséges, vagy lesz-e egyáltalán. erre azonban egyelőre nincs válasz.

A Bajavíz kft új igazgatója Mrekva László a decemberi testületi ülésen mutatkozott be a képviselőknek, és akkor abban állapodtak meg, hogy a februári ülésen számol be az addigi  fejleményekről.  Reményeink szerint arról, hogy a problémát sikerült megoldani. Vagy legalább szóba kerül, hogy a kivitelező konzorcium megtalálta ennek okait, és garanciális elvégzi a javításokat. A projectben egyébként erre 100 millió forint van elkülönítve, de ekkora költségvetésnél általában ennél többet szoktak ilyen célokra tervezni.

 

Fotó:Stéhli ildikó: Korsós utca

 

 


hozzászólok