2023. Október 2. Petra

Közélet

Nehéz kérdést tettünk fel

Antal Tibor | 2022. Július 18. 16:01:54 | Utolsó frissítés: 1 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Július 18-án szerdán sajtótájékoztatót tartott Széll Péter alpolgármester a városháza Türr István termében, melynek fő témája az elkerülő út volt, de sok minden más is szóba került. Először is bár márciusban már a próbarégészeti feltárások is megkezdődtek déli elkerülőút kapcsán a vaskúti út szomszédságában, sajnálatos, de a kiviteli terv készítésre és a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázat eredménytelennek lett nyilvánítva. Az indoklásból egyértelműen az derült ki, hogy ennek oka a rendelkezésre álló források hiánya. Így félő, hogy ez a beruházás hosszabb időre történő eltolódását vonhatja maga után. Az alpolgármester azonban bizakodik, hogy ez csak egy ideiglenes döntés, és majd egy következő közbeszerzési eljárással mód nyílik arra, hogy a déli szakasz megvalósuljon. Utána jöhet az északi, mely a Duna híd után nem sokkal a Halász utca magasságában (melynek egy szakasza hamarosan önkormányzati pénzből megépül) egy körforgós csatlakozás megépítése mellett át lenne fúrva a vasúti töltés, és a Dvcs mentén kerülné el a várost, majd a “mogyis” körforgónál csatlakozna az 51-eshez. Közben az “aldis” körforgó felé is lenne csatlakozása.

Széll Péter

Mivel bár a tervekben nincs hiány, sok konkrétumot nem tudott mondani az alpolgármester, ezért megkérdeztük, hogy véleménye szerint melyik fog előbb bekövetkezni: az hogy megépül a déli elkerülőút, vagy hogy a magyar férfi labdarúgó válogatott kijut egy világbajnokságra, de egyértelmű választ nem tudott adni. Köztünk szólva nem is volt könnyű a kérdés.

Viszont kiemelte, hogy egy másik projekt is tervezés alatt áll, az 51-es út Bajától délre a határig való megerősítése. Ha ez előbb valósulna meg a déli elkerülő megépülésénél, akkor jelentős teherautó forgalmat kapna a város a határon túlról, mely a mai viszonyok között vagy a belvároson haladna át, vagy a Lőkert sor lakóit boldogítani. Kérdésünkre megtudhattuk, hogy a város kérheti és kérte is hogy az elkerülő épüljön előbb, de a döntés a mindenkori kormányzat kezében van és lesz is. A közlekedési fejlesztések mellett szó volt a közelgő nyári kulturális programokról is.

Most a héten első alkalommal a Viking Yacht Club Fesztivált rendezik a Halászparton. A szervező cég a közeljövőben épít újabb yachtkikötőt a Sugovicán ez alkalomból is szeretné magát egy kicsit jobban megismertetni a városlakókkal.

Július 29 – 31. között lesz a sokak által kedvelt BeerBQ Kézműves Sör- és Streetfood Fesztivál a Tóth Kálmán téren, amit bár a plakáton nincs feltüntetve szponzorként, a város is kb. 10 millió forint közterületfoglalási díj elengedésével támogat.

Augusztus 27-én pedig egy római gálya fog érkezni városunkba teli korhű ruhába érkezett légiósokkal, akik Ingolstadtól fogják végig evezni a Dunát, gyakorlatilag a Római birodalom régi keleti határát a limest követve tervek szerint egészen a Fekete – tengerig. Augusztus 28-án még nálunk lesznek, egy nappal később pedig Dunaszekcsőn éjszakáznak. Táborozni is korhű körülmények között fognak az Ifjúsági Tábor udvarán.

A légió hajója a Halászparton fog kikötni, ennek pontos időpontjáról, és a katonák bajai programjáról később fognak tájékoztatást adni.

hozzászólok