2020. 23. Tekla

Közélet

Napelempark épül a város határában

Antal Tibor | 2017. Március 27. 10:47:30 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Szombaton épp a földikutyák élőhelyének megtisztítására szervezett akcióra siettünk, amikor út közben arra lettünk figyelmesek, hogy Baja határában a Szegedi út mögötti területen  hatalmas napelem parkot építenek. Aki szokott tőlünk nyugatabbra is járni, az autópályák mellett is láthatja, hogy arrafelé ez mondhatni mindennapos móka, nálunk viszont még eléggé gyerekcipőben járnak a hasonló történetek, ezért mindenféleképpen egy remek hír, hogy városunkban is vannak olyan vállalkozások, melyek az alternatív energiák felhasználásában gondolkodnak.

 

 

Mint Barcsák Róberttől, a Bácska Logistik Kft vezetőjétől megtudhattuk,  az 500 kilowattos naperőmű építésének munkálatait februárban a nagy fagyok végeztével kezdték meg, és előreláthatólag a hétvégére már be is fejezik.  Az ötlet onnan jött, hogy a kft kavicsbányászattal foglalkozik, aminek 2 megawatt az áramszükséglete. Ezt 4 hasonló erőművel lehet kitermelni, ezért a közeljövőben még hármat szeretnének létesíteni. Ezek közül egy – ha sikerül megegyezni az önkormányzattal- a szomszédságban lenne és még az idén elkészülne,   kettőt pedig valahová a környékre szeretnének építeni 2018-ban.

 

 

Mennyire éri meg?

 

Egy 500 kW-os naperőmű megépítése 200 millió forintba kerül. 10 év alatt hozza vissza a befektetés árát, de 25 évig üzemel. A beruházásokat teljes egészében önerőből valósítja meg a cég. Az engedélyek várhatóan júniusig megérkeznek, és onnantól kezdve kezdheti meg az erőmű kitermelni az árát, majd később hasznot is hozni.

 


hozzászólok