2024. 18. Alexandra, Erik

Közélet

Mérlegre tettük a bajai médiát

statisztika | 2018. Január 27. 19:04:45 | Utolsó frissítés: 6 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

A helyi médiumok 2017-es politikai kiegyensúlyozottságát elemeztük, melyek elvileg hozzájárulnának a bajaiak és Baja környékén élők „kiegyensúlyozott” tájékoztatásához.

Országos szinten is túlsúlyban vannak a kormányközeli médiumok Magyaroroszágon, olvashatjuk egy tavaly novemberi elemzésében. Sajnos helyi szinten ez sokkal durvább. Nem is szükséges hosszú elemezéseket írnunk, elegendő ha az alábbi narancssárgába borult grafikonokat megnézzük a Fideszhez által leuralt, közpénzből működtetett médiumokban.

 

Bajai Televízió

 

A Bajai Televízió Híradó című műsorában a politikusi megjelenések több mint 98%-a a kormányoldalhoz kötődött. A parlamenti pártok közül az LMP egyszer sem jelenhetett meg, pedig 4 éve bajai LMP-s országgyűlési képviselő is dolgozik a parlamentben Ikotity István személyében. Ugyanígy a városi vezetésben ülő független képviselők sem nyilatkoztak a helyi tévé talán legnézetebb műsorában a Híradóban, csak vágóképen szerepelnek, vagy eseteg a nevüket említik meg néhanapján.

Politikusok nyilatkozatainak aránya a Bajai TV híradójában

 

 Bácskai Napló

 

A Bácskai Naplóban sem jobb a helyzet. 94%-os narancsos (fideszes) túlsúly van a megjelenések számát illetően. Viszont itt fontos figyelembe venni, hogy ahányszor ellenzéki, vagy független politikust megjelenítettek azt legtöbbször negatív színben tüntették fel. Ezért ez az arány kiegyensúlyozottság szempontjából valójában semmivel sem jobb, sőt rosszabb, mint a helyi televízióban.

 

 

Politikusok névmegjelenítése a Bácskai Naplóban a fogadóórák kivételével, melynek aránya állandó és korrekt a politikai arányoknak megfelelően

 

 

Sugóparti Hírek (sugopart.hu)

 

Saját sugopart.hu portálunk adatait is közöljük természetesen. A szerkesztőségben követtük azt a demokratikus szerkesztési alapelvet, hogy minden pártnak adtunk megjelenési lehetőséget, figyelembe véve a parlamentben, és a helyi politikában betöltött pozícióiknak számát, és tevékenységük intenzitását. Meglepő lehet sokak számára, hogy nem kormánypárti médiumként miért olyan nagy a narancsos, azaz fideszes cikkely a grafikonon. Ez főleg annak köszönhető, hogy minden hónapban leadjuk a testületi ülés napirendjét, melyben a polgármester és alpolgármesterek nevének említése többször történik, mint egy átlagos cikkben.

Politikusok névmegjelenítése a Sugóparti Híreken

 

 

Érdekességként bemutatjuk azt is, hogy hogyan alakultak a képi megjelenések a Bácskai Naplóban és a Sugópart hírportálon, hiszen a képpel ellátott megjelenések mindig erősebbek.

 

 

 

Az adatok melyekből a grafikonok készültek saját gyűjtés eredménye, ha valaki bővebben is kíváncsi rájuk, a linkre kattintva letöltheti. Letölthető dokumentum, vagy bárki néhány órai munkával elkészítheti, ellenőrizheti.

 

 

 

 


hozzászólok