2024. 18. Andrea, Ilma

Közélet

Megújult az iskola Dusnokon

MTI | 2024. Március 28. 22:16:43 | Utolsó frissítés: 3 hetes

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotó:Zsigó Róbert facebook oldala

A Magyar falu program keretében összesen 1041 köznevelési intézményt érintő beruházás valósul meg, amelyből 974 már le is zárult – mondta a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Dusnokon.

    Maruzsa Zoltán a felújított Dusnok-Fajsz Általános Iskola átadó ünnepségén arról beszélt, hogy a Magyar falu program keretében megvalósuló beruházások is mind azt a célt szolgálják, hogy azokon a kisebb településeken, ahol az oktatás eredményesen folyik, tovább lehessen javítani az oktató-nevelő munka feltételeit.
    Az államtitkár kiemelte: a kormányzat 2017-ben vette át az oktatási intézmények épületeinek a fenntartását, működtetését, üzemeltetését, illetve karbantartását, és az elmúlt öt év során 5768 jelentősebb infrastrukturális felújítási vagy beruházási projekt indult el, amelyből 4821 program 2023. december 31-ig le is zárult.
    Mint mondta: a magyar köznevelés jelenleg 11 851 feladatellátási helyen működik, tehát összességében megállapítható, hogy az elmúlt időszakban ezek felét érintette valamilyen infrastrukturális fejlesztés.
    Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen hangsúlyozta: a kormány egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a településeket, kiemelt figyelemmel a kistelepüléseket. Ennek a munkának az egyik legfontosabb alapja a Magyar falu program, amelynek keretében mintegy 50 millió forintból a dusnoki iskola is megújulhatott.


    A tankerület közreműködésével ugyanakkor nagyjából 130 millió forint összegű felújítás is megvalósulhatott az intézményben egyrészt épületfelújítás, másrészt eszközkorszerűsítés formájában – ismertette.
    Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója kiemelte: a tankerület 42 iskolájában 28 településen folyik az oktatás. Mint mondta: az elmúlt hét évben közel 4,5 milliárd forint pályázati forrást tudtak a bajai, a kalocsai és a bácsalmási járásban iskolai fejlesztésekre fordítani.
    Mindszenti István Dusnok polgármestere (független) arról beszélt, hogy a Magyar falu program hatalmas segítség az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések fejlesztése szempontjából. Dusnokon ebben a ciklusban közel 250 millió forint értékű fejlesztés valósulhatott meg csak a Magyar falu program támogatásával. Épültek utak, járdák és játszótér, vásároltak zöldfelület gondozó gépeket, de közösségszervezésre is kaptak támogatást, az általános iskola felújítása mellett.
    Gorbay-Nagy Tihamér, a Dusnok-Fajsz Általános Iskola igazgatója elmondta: az iskolának 170 tanulója van és 16 pedagógust foglalkoztatnak. Az intézmény két részből, az 1959-ben épült “régi” és az 1993 óta folyamatosan megújuló épületszárnyból áll.
    A most befejezett munkák során az idősebb épületszárnyban szigetelték és lefestették a nyílászárókat, valamint korszerűsítették a fűtési rendszert. Az újabb épületszárnyban kicserélték valamennyi nyílászárót, majd a szigetelést követően az épület új festést is kapott.

hozzászólok