2021. 17. Rudolf

Közélet

Kempinget építene Érsekcsanád

Antal Tibor | 2021. Január 07. 15:14:21 | Utolsó frissítés: 3 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

A leendő kemping területe Forrás: Felső Róbert

Pár nappal ezelőtt tett ki egy posztot Felső Róbert közösségi oldalán, mely szerint Érsekcsanád a Duna – parton kempinget szeretne építeni. A község polgármesterét a részletekről kérdeztük.

-Néhány évvel ezelőtt, amikor áttekintettük, hogy mi Érsekcsanád fő kiugrási lehetősége, akkor mindenképp a Duna – partot, a Veránka – szigetet, és a dunai turisztikát emeltük ki. Két évvel ezelőtt a vállalkozók is felfedezték a lehetőséget, így ma már több szálláshely (Veránka – szigeti szálloda, Duna-Dráva Vendégház, és több magán tulajdonú üdülő), valamint vendéglátó egység működik. Tavasszal pedig nyit a kávézó, ami azért több lesz, mert étteremként is funkcionál majd. Alakul a bolt nyitása, kerékpár szervizpontot szeretnénk létesíteni, és más szolgáltatások is indulnak. Az NKE Vízügyi Karának is itt van a mérőtábora, ahová szintén komoly fejlesztéseket terveznek. A dunai turisztikában mi egyértelműen az aktív turizmus felé akarunk fordulni, hisz a terület értékét a természet adja. A Duna töltésen, ami EuroVelo 6-os út rengetegen kerékpároznak, nagyon sokan jönnek evezőtáborokkal, és rengeteg horgász turista is van.

Ez egy német nyugdíjas kerékpáros csoport épp Érsekcsanádon

Ebbe a koncepcióba illik, hogy a szálláshely szolgáltatásként egy kempinget is létesítsünk, ugyanis az önkormányzatnak van egy közel egy hektáros területe (a régi Hosszúhegyi Állami Gazdaság üdülője), ami közvetlenül egy öböl mellett, a kerékpárúttól 100 méterre van. A megvalósításhoz pályázati forrásokat szeretnénk igénybe venni, a megye felé jeleztük is a projektötletünket.

A turisztikai projekt ezt a területet érintené

-A tervek elkészítéséhez viszont szükség van geodéziai felmérésre (ugyanis óriási szintkülönbségek vannak), ami miatt bizonyos fákat, amelyek felsarjadtak, viharkárosak, a szél megdöntötte őket, vagy például invazív zöld juhar fák, most lenne szerencsés kivágni. A kivágás engedélyeztetése miatt tartottunk egy bejárást, ahol minden egyes darab fát számba vettünk, hogy darab és fajta szerint megkérjük a kivágásra az engedélyt. A projekt során természetesen faültetésre is sor fog kerülni, melyhez a szakembereket ugyanígy be fogjuk vonni, már a tervezés során is. Meglátásunk szerint a kivitelezésre több lépcsőben tudunk pályázni, ugyanis vannak olyan pályázatok, amelyek nem vonatkozhatnak férőhely bővítésre, így ezeken a szolgáltató épületet és a környezetet tudjuk szerepeltetni. Más pályázatokon, illetve a keletkező bevételből pedig több blokkban tudunk majd folyamatosan haladni. Ugyanakkor állandó egyeztetésben vagyunk a térség településeivel, hogy hogyan tudunk egy közös csomaggal promotálni, sőt Tolna megyei településekkel is egyeztetünk. De azt is látjuk, hogy borászatok, éttermek, túravezetők, csónakkölcsönzők, stb. is érdeklődnek. Így merült fel a kishajó és jacht kikötő lehetősége, amiről az ország egyik csúcs szervezetével, a Wiking Yacht Club vezetőivel is a helyszínen egyeztettünk, most az ő anyagukra várunk, amit a pályázati ötleteknél esetleg szerepeltetni lehetne. – zárta sorait a község első embere.

hozzászólok