2021. 16. Gusztáv

Közélet

Jégről mentés a Sugovicán

bacs.katasztrofavedelem.hu | 2017. Január 30. 10:59:46 | Utolsó frissítés: 4 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Fotók: Baja HTP

 

Téli időszakban a rendkívüli hideg, a megváltozott útviszonyok számos veszélyt rejtenek magukban. A téli sportok szerelmeseinek is csak az alapvető biztonsági szabályok betartásával lehet teljesen felhőtlen a kikapcsolódás. Az idei tél kedvez a szánkózni, korcsolyázni, csúszkálni vágyóknak. Amikor a levegő hőmérséklete fagypont alá süllyed, és tartósan fagypont alatt marad a szabad vizek felülete fagyásnak indul, ez sokakat csábít korcsolyázásra. Fontos, hogy a szabályokat betartva merészkedjen mindenki a befagyott álló-, vagy folyóvízre.

 

 

 

A hideg időjárásnak köszönhetően Baján is egyre többen hódolnak a téli sportoknak. A bajai hivatásos tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya jégről és vízből mentési gyakorlaton vett részt, ahol felelevenítették tudásukat és bővítették jártasságukat a jégről mentés speciális feladataiban, mentési technikáiban. A gyakorlat során több módszert is kipróbáltak a tűzoltók, mint például a létrával történő „beszánkózást” kötélbiztosítás mellett.

 

 

A tűzoltók gyakorolhatták a 10 méter hosszú jégről mentő stég használatát is. Ezzel a mentőeszközzel már pár centiméteres jégvastagság esetén is biztonságosan lehet menteni, és 8-9 személy fenntartására is képes. A stéget két sűrített levegős palack segítségével 1 perc alatt készenlétbe lehet helyezni és a kötélbiztosítás elvégzése után indulhat a mentés. A stég felhasználható még mocsaras, lápos, nagy sárral elöntött területen.

 

A jégről mentési gyakorlatban a Havaria Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület két búvára is jelen volt. Az egyik volt az “áldozat” a társa meg biztosította.

 


hozzászólok