2020. 14. Marcell

Közélet

Ilyen lett a Ferenc – csatorna új hídja

Antal Tibor | 2019. November 29. 15:50:01 | Utolsó frissítés: 9 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Nagyon nem fogjuk visszasírni a régit

A Ferenc – csatorna igencsak viharvert hídjával kapcsolatos munkák 2018. nyarán kezdődtek el, azonban egy ideig ez nem befolyásolta a közlekedést. Szeptember végére készült el az átmeneti kanyargós út, miután megkezdődött a régi híd bontása, és az egy sávon felváltva közlekedő forgalmat jelzőlámpák irányították. Erre azonban mától már nincs szükség, hiszen az új híd elkészült, és át is adták a forgalomnak. A beruházó a Magyar Közút Nonprofit Zrt. volt.

A híd teherbírása ezzel 16 tonnáról 80 tonnára növekedett, és emellett további jó hír, hogy külön sávon közlekedhetnek a zsiliphez közelebbi oldalon a gyalogosok és a kerékpárosok.

A gyalogosok és kerékpárosok itt közlekedhetnek. Kérdés, aki Szeremle felől jön biciklivel, vajon átvág – e emiatt az úttesten, hogy utána visszatérjen az oldalára

A híd zsiliptől távolabb eső oldalán mind két parton lépcsős lejárót létesítettek, így le lehet gyalogolni a vízhez, sőt a híd alá is.

A korábbi információk szerint a 80 éves híd az Innovációs és Technológiai Minisztérium út- és hídfelújítási támogatása révén, hazai finanszírozással mintegy 900 millió forintból újulhatott meg, és elkészültét 2019. nyarára ígérték.    

Alulnézet
Oldalnézet

Bár a híd elkészült, azonban a zsilipnél még továbbra is folynak a munkálatok. Ennek befejezését 2021-re ígérik. A projekt keretében megvalósul a Deák Ferenc-zsilip műtárgy felújítása: beton-vasbeton szerkezetek, tégla falazatok felújítása, elzáró szerkezetek javítása és felújítása, új ideiglenes elzárások gyártása és behelyezése, emelő berendezések korszerűsítése, mederburkolatok felújítása, korszerű mérőberendezések beépítése. Maga a zsilip felújítási költségei 1.2 milliárd forintra rúgnak.

Nosztalgikus hatású lámpaoszlopok díszítik a zsilipet

hozzászólok