2020. 11. Lili, Nóra

Közélet

Ilyen ingatlanárakkal találkozhatsz Bács-Kiskun megyében

Ingatlannet.hu | 2018. Október 12. 07:48:38 | Utolsó frissítés: 2 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

 Az ingatlanpiaci árak az idei évben soha nem látott méreteket öltöttek. Mondhatni 2018 az ingatlanpiac éve. A növekedési tendencia azonban az ország különböző pontjait eltérő mértékben érinti. A legnagyobb változás a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban figyelhető meg.

 

A megye és városainak ingatlanpiaci helyzete

 

A Bács-Kiskun megyei ingatlanárak az idei évben drágultak ugyan, de az országos átlagtól kissé elmaradtak. A lakóingatlan típusok közül a legnagyobb különbség az ország és a megyei adatok között a téglalakások esetében mutatkozik. Míg az országban 520 ezer Ft/m2, addig Bács-Kiskun megyében 131 Ft/m2-es átlagár volt jellemző rájuk idén augusztusban.

 

 

 

 

Kis mértékben ugyan, de az országos tendenciához hasonlóan a Bács-Kiskun megyei városokban is emelkedtek az ingatlanárak 2018-ban.

 

A családi házak tekintetében a legnagyobb változás 20%-os drágulással Kiskunhalason volt. A vizsgált városok közül Kiskunhalast Kecskemét követi, ahol a családi házak átlagos négyzetméter árai 13%-kal emelkedtek január óta. Kiskunfélegyháza és Baja átlagárai a családi házak esetében az év elejéhez képest pedig mindössze 5-10 ezer Ft/m2-rel növekedtek. A drágulás alól a kalocsai családi házak képeznek kivételt, ahol az átlagos négyzetméterárak a januári 126 ezer Ft/m2-ről 114 ezer Ft/m2-re csökkentek.

 

 

 

 

A lakáspiaci versenyben általában a téglalakások és panellakások nem azonos áron futnak. Az általunk vizsgált városok többségénél is 5-25%-os különbségek vannak a lakástípusok átlagos négyzetméter árai között. Kecskemét a többi városhoz képest a legdrágább, ahol augusztusban a téglalakások egy négyzetmétere 420 ezer forintba került. Ennél nagyságrenddel olcsóbbak például a bajai téglalakások, ahol egy négyzetméter augusztusban 197 ezer forintba került.

 

 

 

 

Lakás Takarék Pénztári tanácsok

 

Az LTP egy olyan állami támogatási forma, amelynek köszönhetően az éves lakástakarék befizetése után 30%-os kedvezményre (évi maximum 72.000 forintra) vagyunk jogosultak. A támogatás kizárólag lakáscélra használható fel, amely lehet vásárlás, felújítás, bővítés vagy hiteltörlesztés is, sőt mindezeken felül lakáscélú lízingbe is befektethetjük az összegyűlt összeget.

 

Hol érdemes lakástakarékot kötni?

 

Attól függ milyen célra szeretnéd felhasználni. Amennyiben csak a megtakarítás a célod, akkor nem fogsz jelentős különbségeket érzékelni az egyes pénztárak között. Hitel esetén azonban már nagyobb eltérésekkel kell számolni. A legkedvezőbb ajánlat szerint egy 4 éves futamidejű havi 20.000,- Ft-os részlet esetén a hitel 4,48 THM %-os. Ugyanezen konstrukció mellett a THM%-os eloszlás 8,5% is lehet.

 

Az a hír járja, hogy változhatnak az LTP feltételei. Elsősorban az állami támogatás mértékét csökkentenék 30-ről 20%-ra, ami azt jelenti, hogy évi 500 ezer Ft-os megtakarítás esetén 100 ezer Ft támogatás járna, a jelenlegi 480 ezer Ft-os megtakarítás után kapott 144 ezer Ft helyett. Bár a változással kapcsolatban még nincs hivatalos állásfoglalás, érdemes kihasználni a még érvényben lévő kedvező feltételeket.

 

 

 

 


hozzászólok