2019. December 8. Mária

Közélet

Hazatértek jégtörőink

MTI | 2017. Feburár 01. 11:17:40 | Utolsó frissítés: 3 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

    A helyi vízügyi vállalat kedden az MTI-vel közölte: visszatér Szerbiából Magyarországra az a két jégtörőhajó, amely a Duna szerb-horvát szakaszán, Dályánál teljesített szolgálatot az utóbbi két hétben. Az Országos Műszaki Irányító Törzs ugyanakkor közölte: ha a szerb fél kéri, akkor az egyik jégtörő készen áll egy esetleges újabb bevetésre Újvidék alatt.
    A helyi vízügy azt közölte: a Jégtörő VI. és a Jégtörő XI. Dálya térségében előbb megnyitotta a több száz méteres jégtorlaszt, majd biztosította a jég torlódásmentes levezetését a csatorna fenntartásával. A vállalat hozzátette: az alacsony hőmérséklet miatt ismét jégtakaró alakulhat ki a folyókon, ezért fenntartják a készenléti állapotot.
    Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatója szerint a Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajópár kedden elhagyja a közös érdekeltségű dályai szorost.

 

Így dolgozott a jégtörő XI Dályánál:

 

    A hajókat melegen tartják, a legénység a bajai kikötőben átnézi a hajókat, a kisebb műszaki hibákat elhárítják. Ha a szerb fél kéri, akkor a XI.-es jégtörő – amely döngölő funkcióval is rendelkezik – újabb feladatra is bevethető.
    Emellett a Jégtörő VII. és a Széchenyi továbbra is a Belgrád feletti Duna szakaszon küzd a jéggel. A hajópár feladata az álló jég megbontása és a szakasz átjárhatóságának biztosítása – olvasható az OMIT közleményében.

 

Az internetre frissen felkerült videó alapján beszámolhatunk arról is, hogy a hajók ma délelőtt már ki is kötöttek a Türrnél:

 

 Készítette:Pethő Dávid


hozzászólok