2020. 5. Fatime

Közélet

Hasznos fejlesztések a színházban

www.baja.hu | 2020. Március 24. 11:47:34 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Ottmár Attila

A kényszerleállás idején se szünetel a munka a városi színházteremben: bár a tavaly nyáron elvégzett felújítási munkálatok néhány problémát megoldottak, bőven maradt még olyan tenni-, illetve javítanivaló, amely a közönség számára talán kevésbé látványos, a színészek és a háttérben dolgozó stáb biztonsága szempontjából azonban feltétlenül szükséges.

– A nézőtér és az előtér felújítása valóban időszerű és dicséretes volt, mindezek azonban a közönség kényelmén túl főként a látványt szolgálják. Jelen munkálatokkal azonban már a színházi munka biztonsága a cél – tájékoztatott Ottmár Attila művészeti vezető. Hozzátette: Némedi István, a Baja Marketing Kft. nemrég kinevezett ügyvezető igazgatója már a tavaszi évadot sem akarta felújítási munkálatok nélkül megkezdeni, mivel azonnal világossá vált számára ezek fontossága. A kényszerű szünet azonban most jól hasznosítható ilyen célra.

– A munkálatokat a technikai stábunk közreműködésével, valamint Pethő Dávid tervei alapján végeztetjük el a napokban. Nagyon fontos a díszlethúzó trégerek (kézicsörlős díszletmozgatók) cseréje és javítása: nyolc ilyen szerkezetünk van, ezeknek a fele már nem működik, és a többi is életveszélyessé vált. A színpad fölötti reflektorok műszaki állagának felülvizsgálata is időszerű, a bekötésük ugyanis teljesen szabálytalan, és bár ezt társulatunk minden évben jelezte a korábbi fenntartónak, érdemben sosem törődtek a problémával. Lecseréljük a színpadi fekete körfüggönyt is, illetve ezt olyan oldalsó panorámatartókkal szereljük fel, amelyek sokkal praktikusabb és jobban bevilágítható teret eredményeznek. A színpad fölötti reflektorok is megfelelő fényhidakat kapnak. Ezeket a karbantartó munkálatokat legkésőbb nyáron mindenképp elvégeztük volna, de a rendkívüli helyzetre való tekintettel előbbre hoztuk – mondta a művészeti vezető.

A gárdonyi Kompanik Színháztechnikai Kft. kapott megbízást a kivitelezésre: az előzetes felmérés utáni árajánlat korrektnek bizonyult, a cég már a napokban hozzálát a munkálatokhoz, a veszélyhelyzet elmúltával pedig minden szempontból praktikusabb színház várja majd a látogatókat és az ide érkező művészeket. írta a Baja.huhozzászólok