2020. 1. Tünde

Közélet

Gyerekbarát lett az udvar

www.baja.hu | 2020. Április 08. 07:12:36 | Utolsó frissítés: 2 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Elek Csaba és az elkészült udvar (Fotó: Kelemen Áron)

A legtöbb iskola igyekszik kihasználni a kényszerszünetet arra, hogy eddig halogatott munkálatokat végezzen el, készülve arra az időszakra, amikor ismét gyerekzsivaj és lárma töltheti be a folyosókat, tantermeket, udvarokat. A Szent László ÁMK Lukin László ÉZI és AMI Táncsics utcai épületében is olyan változások történtek az utóbbi időszakban, amelyeknek az ősszel visszatérő gyerekek bizonyára nagyon örülnek majd. Göbl Zoltánné tagintézmény-vezető elmondta: régi tervként dédelgették az egyébként meglehetősen sivár és rideg udvar csinosítását, most pedig úgy érzik, a területből mindent kihoztak, amit lehetett.

– Nagyon készülünk arra, hogy újra gyereksereg népesítse be az udvarunkat. Már tavaly elkezdtük az udvar átgondolását, rekonstrukcióját, illetve minél inkább gyerekbaráttá alakítását. A sportágakkal kezdtük: Elek Csaba karbantartónak köszönhetően elkészült a röplabda pálya felfestése, amelyhez ledugózható mobil hálót is készített. Kosárpalánk is került fel a hátsó falra, illetve többféle ugróiskolát is felfestett: a hagyományos hat kockáson túl egy kilenc kockából állót is, amely tovább nehezíti a feladatot, mivel egy lábon kell megfordulni benne – mondja az intézményvezető.

A kivitelező, Elek Csaba szintén nem csekély büszkeséggel mutatja az elkészült objektumokat, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a diákok egy egészségesebb, pozitívabb életszemléletet sajátítsanak el az iskolájuk udvarán tartózkodva is. Az ebédlőtől a tornacsarnok ajtajáig, majd a bejáratig például egyfajta tanösvényként festették fel azokat az évszámokat (a honfoglalástól a jelen korig), amelyek hazánk történelmében kiemelt jelentőséggel bírnak: pirossal a nyertes, zölddel a vesztes csatákat, mindezeket pedig fehér nyilak kötik össze, a nemzettudat erősítése jegyében. És hogy Elek Csaba karbantartó mindig is rajongója volt a történelem és a földrajz tárgyaknak, bizonyítja az udvar másik végébe felfestett, valós tájolású iránytű, valamint Magyarország térképe is.

Akár hét tantárgy – testnevelés, hittan, angol, magyar, történelem, földrajz és ének-zene – tanítását is megkönnyítheti egy-egy udvari tartózkodás. Az indirekt tanulás, a tudatalattiba való beágyazás fontos eleme az oktatásnak, és a gyerekek ezt valóban megjegyzik. Az ugróiskolák már tavaly is megvoltak, ezt most kiegészítettük olyannal, amelyen az alapvető zenei előjegyzések és ritmusjelek találhatók. Ennek külön szabályrendszere van, amit majd akkor tudunk ismertetni a gyerekekkel, ha végre visszatérhetnek. A csigabigás ugróiskolának pedig leginkább a kicsik fognak örvendeni – részletezte Göbl Zoltánné. Az udvari padok is új festést kaptak, rajtuk irodalommal, földrajzzal összefüggésben lévő fogalmak, kifejezések, idézetek olvashatók, némelyik angolul: a gyerekek ezeket már szó szerint is képesek idézni. Őszre pedig igazi meglepetés készül számukra – árulta el a tagintézmény-vezető. – Nagy álmom volt, hogy díszítsük fel a hátsó falat, ahol a kosárpalánk is található. Ez az udvar alapból sem túl jó hangulatú, négy oldalról falak övezik, régi nyílászárók néznek le a gyerekekre, meg kell próbálnunk vidámabbá tenni. Igazgató úr osztotta a nézeteimet, ezért már egyeztettem is egy fiatal bajai képzőművésszel – ebben is fontosnak tartom a pályakezdők támogatását! – egy teljes falat betöltő freskó megfestéséről. Fel is mérte már a felületet, most dolgozik a terveken. Azt kértem, hogy mindenképpen utaljon a zenére, a táncra, a balettra, és a kép legyen épp olyan sokszínű, amilyen sokfélék a mi gyerekeink. Ha minden a tervek szerint halad, akkor őszre el is készül a freskónk. Új fákat is ültetünk majd azok helyére, amelyeket balesetveszély miatt ki kellett vágatnunk. A gumitéglás mászóka még tavaly ősszel készült, a gyerekek nagy örömére, még a legnagyobb nyolcadikosok is szívesen használják – ismertette Göbl Zoltánné. – írta a Baja.hu

hozzászólok