2020. 26. Jusztina, Pál

Közélet

Fél év, több száz fiatal

www.baja.hu | 2020. Január 21. 07:29:45 | Utolsó frissítés: 8 hónapja

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Fotók:Baja.hu

Éppen fél éve nyitotta meg kapuit a Bajai Ifjúsági Fórum (BIF): a szervezet célja segítséget nyújtani az iskolai, illetve munkahelyi zaklatások áldozatainak, elkövetőinek, a hozzátartozóknak és a környezetnek, gyakorlatilag minden érintett félnek, ugyanakkor a fiatalok bármilyen problémával fordulhatnak a fórum szakembereihez.

A Bartók Béla utcai helyiségben a legmodernebb számítástechnikai felszerelések és játékok várják a különböző korosztályok képviselőit, ugyanakkor a fórum munkatársai a szabadidős elfoglaltságok bővítésére, sport- és közösségi programok széles választékára is törekednek. A fél éves működés állomásait és eredményeit a január 20-án megtartott sajtótájékoztatón összegezték. Hasznos, úttörő, rendkívül eredményes, bárki számára hozzáférhető és ingyenes! – sorolta dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója mindazon tényezőket, amelyek miatt azonnal a projekt mellé állt, amint tudomást szerzett a szándékról. – Amikor engem Hal Melinda, a program ötletgazdája és szakmai motorja megkeresett, rögtön tudtam, hogy erre nagy szükség van, hiszen a fiatalokra számtalan veszély is leselkedik. Az eltelt fél év alatt a fórum bizonyította a létjogosultságát. Olyan hely lett a városban, ahová a fiatalok fordulhatnak a problémáikkal. Külön köszönet mindenkinek, aki ebben önkéntesen részt vesz, ők egyre többen vannak, és a fiatalok is rájöttek, hogy ez jó nekik. A BIF olyan érték, amit meg kell őrizni – hangsúlyozta a főigazgató, utalva arra, hogy a jelenleg székhelyül szolgáló, Bartók Béla utcai helyiséget eddig térítésmentesen használhatta a fórum, szeretnénk ezt így folytatni a továbbiakban is. Hal Melinda pszichológus-közgazdász, aki az elmúlt hetekben az országos médiában is beszámolt a fél év eseményeiről, elmondta: ez az első olyan központ, amely konkrétan az iskolai és munkahelyi zaklatásra fókuszál. – Áldozatsegítő központok léteztek már korábban is, mi azonban nem csak az áldozatokra gondolunk. Az elmúlt hat hónap során több olyan csoporttal is dolgoztunk, ahová megérkeztek az agresszorok is, és úgy mondhatták el a sérelmeiket, hogy nem szenvedtek semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Így közelebb kerülhetett egymáshoz a zaklatás két szereplője, ráadásul speciális eset és nagy kihívás, amikor egy-egy fiatal nem csak agresszor vagy áldozat, hanem szerepváltó, és úgy tűnik, ebből van több. Tíz olyan esetünk volt már, ami intézményváltásig jutott, ebben is tudtunk segíteni. Digitális technológiát használunk ugyan, de egyfajta egyensúlyt próbálunk teremteni: az egészségmegőrzés komplex szemléletével dolgozunk, a mozgás, a technológiák és egyéb módszerek is helyet kapnak nálunk. Várjuk a fiatalok ötleteit, és kapjuk is folyamatosan a jelzéseket, témákat: konkrétan kérték például, hogy foglalkozzunk a szexualitás témájával, ez pedig már nagy fokú, felénk irányuló bizalmat feltételez – ismertette Hal Melinda. Hozzátette: több partnerszervezettel és az önkéntesekkel együttműködve biztosítják a fejlesztéseket.

– Az innovációs stratégiába is próbálunk illeszkedni, a Bajai Szent Rókus Kórházzal, az Egészségfejlesztési irodával, illetve a Semmelweis Egyetemmel közösen egy új pszichológiai mérőmódszert fejlesztünk, a következő nagyobb innovációnk pedig akár egy új szoftver is lehet – ismertette a szakember. Kiemelte: az elmúlt fél év során több száz fiatalt sikerült bevonni a programokba, ami a város lakosságának arányait tekintve nem kis eredmény, ugyanakkor izgalmas helyzetet teremtett, hogy a hozzájuk fordulók között ötven-ötven százalékban fordulnak elő általános- és középiskolások. A bajai Városi Diákönkormányzat október óta dolgozik együtt a fórummal. Pető Dorián diák-alpolgármester elmondta: a testület rég tervezte olyan diák kör indítását, ahol a fiatalok megbeszélhetik a problémáikat, esetleg megoldást is találhatnak azokra, ehhez azonban hiányzott a megfelelő szakmai és anyagi háttér. A BIF mindezt biztosítja, az együttműködés keretében már közös fórumot és kerekasztal-beszélgetést is szerveztek az internetes zaklatás témakörében. – Szinte minden fiatalnak van valamilyen problémája, csak nem mernek lépni. Ebben nagyon sokat segít a BIF. Elindultunk egy közös úton, reméljük, tudunk együtt fejlődni – szögezte le a diák-alpolgármester. Ugyancsak üdvözölte és méltatta a BIF jelentőségét Kisbácskai Anita, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője- – Nagyon örülünk az együttműködésnek. A fórum a fiataloknak, de a felnőtteknek is segítő kezet nyújt anélkül, hogy a betegségtudatot erősíteni. Itt szabad és kötetlen a légkör, ugyanakkor abszolút szakmai segítséget kínál. Fontos primér segítő pont – értékelte a szakember. A sajtótájékoztatón nem tudott részt venni, de levélben fejezte ki támogatását dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem dékánja, kiemelt projektként említve a BIF létrejöttét. -írta a Baja.hu

hozzászólok