2023. 3. Balázs

Közélet

Bírságok 10 ezertől 6 millióig

Antal Tibor | 2018. Március 27. 13:05:40 | Utolsó frissítés: 5 éve

Gyorsan szeretnél értesülni a Sugópart híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

 

Két napirendi pontja volt a  Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság március 26-i ülésének Baján. Az elsőben bírságokat róttak ki azokra a pártokra, akik a megadott határidő lejártáig nem hozták vissza az összes ajánlóívet. Minden ajánlóívért 10.000 forint bírságot számoltak fel az ide vonatkozó törvénynek megfelelően.

 

Ezek a lapján a :

 

– Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt 10.000 Ft

– Sportos és Egészséges Magyarországért Párt 10.000 Ft

– NET Párt 20.000 Ft

– Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt 30.000 Ft

– Családok Pártja 30.000 Ft

– Jobbik Magyarországért Mozgalom 40.000 Ft

– Németh Szabina független jelölt 50.000 Ft

– Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja 90.000 Ft

– Rend és Elszámoltatás Párt 110.000 Ft

– Összefogás Párt 150.000 Ft

– Együtt a Magyar Kisebbségekért és Hátrányos Helyzetűekért Párt 470.000 Ft

– Európai Cigányok Demokratikus Pártja 1.000.000 Ft

– Elégedetlenek Pártja 1.500.000 Ft

– Oxigén Párt 1.500.000 Ft

– Jóléti Magyarországot Párt 1.500.000 Ft

– Élhetőbb Boldog Magyarországért Párt 6.000.000 Ft

 

kell fizessen.

 

Ez összesen 12.510.000 Ft

 

A bírságokat a határozat jogerőre emelkedés után 15 napon belül átutalással kell fizetni a Magyar Államkincstár Nemzeti Választási Iroda központosított beszedési bankszámlájára. A határozatok ellen 3 napig lehet fellebbezni. A bírság – annak meg nem fizetése esetén – adók módjára behajtható köztartozásnak minősül, amelyet a Nemzeti Választási Iroda megkeresésére az állami adóhatóság szed be.

 

A második napirendi pontban pedig arról döntöttek, hogy a külképviseleteken leadott szavazatokat, és az átjelentkezéssel leadott szavazatokat megszámlálására a bajai 30. számú szavazókör ( Baja II. körzet tanya 112. Közösségi ház) szavazatszámláló bizottságát jelöli ki, mivel ehhez a szavazókörhöz tartozik a legkevesebb választópolgár (223 fő)

 

Borítókép:Ripost.hu

 

Frissítés:

 

Az üléssel kapcsolatban több információ elkerülte a figyelmünket, mert a határozatok között nem szerepel, csak legalul a jegyzőkönyvek között.

 

Dr. Papp Zoltán OEVI vezető egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy  akik az ország más körzetéből átjelentkeztek a Bács – kiskun megyei 6-os választókerületbe szavazni (pl katonák vagy akik itt dolgoznak), azok a 20-as számú szavazókörben, az Újvárosi Általános Iskolában voksolhatnak, ami könnyen megközelíthető és akadálymentes szavazókör. Ezek a szavazatok megszámlálása mint korábban írtuk a 30. számú szavazókör feladata lesz.

További hír, hogy Kurucz Nikolett, a Minden Szegényért Párt jelöltje lemondott a jelöltségről, aki 6. helyen szerepelt a szavazólapon. Mivel a szavazólap már elkészült, az ő neve fekete filccel áthúzva fog szerepelni rajta. Az áthúzás a számlálóbizottságok feladata lesz.

Az OEVI vezető arról is tájékoztatta a bizottságot, hogy március 26-án délelőtt a Bács – Kiskun Megyei Rendőr – főkapitányság a korábbi feljelentések kapcsán 18 jelölőszervezet ajánlóíveit teljes egészében lefoglalta.

Ezek: Iránytű Párt, Haza Mindenkié Párt, Tenni Akarás Mozgalom, Családok Pártja, Rend és Elszámoltatás Párt, Kell az Összefogás Párt, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, NET Párt, Szegényekért Párt, Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, Minden Szegényéért Párt, Közös Nevező 2018, Együtt a Magyar Kisebbségekért és a Hátrányos Helyzetűekért Párt, Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, Összefogás Párt, Szegény Emberek Magyarországi Néppárt, Magyar Munkáspárt.

Dr. Papp Zoltán beszámolt arról is, hogy a választópolgárok szinte nap mint nap jönnek be érdeklődni, hogy az aláírásuk szerepel-e bármely jelölt ajánlóívein. A választópolgár nyilatkozik, hogy a megtalált ajánlás az övé vagy sem, melyről jegyzőkönyvet vesznek fel, és ha szükséges feljelentést tesznek. A nyomozóhatóság elvitt a Lehet Más a Politika jelölő szervezet ajánlóíveiből 5 db-ot, mivel volt egy választópolgár, aki érdeklődött és az ajánlása az LMP ajánlóívén szerepelt, de azt az érintett közölte, hogy nem ajánlott senkit, és az ajánlását megtekintését követően  nem ismerte el sajátjának. Ugyanakkor más korábbi esetekhez hasonlóan itt is találtak olyan választópolgárokat, akik korábban elhaláloztak, azonban az ajánlásuk szerepel az LMP ajánlóívein.

 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Ikotity István országgyűlési képviselőt, az LMP jelöltjét, aki elmondta hogy számos aktivista segített neki az aláírások gyűjtésében. Reméli, hogy megoldódik a helyzet, mivel ő is kíváncsi, hogy ki volt az, aki ilyen aláírásokat adott le neki (az  aláírásgyűjtők neve szerepel az általuk gyűjtött lapokon). Hozzátette: nem kizárt, hogy fideszes provokációról van szó, mivel az országban már több helyen előfordult hasonló eset.

 

 

A március 26-i ülés jegyzőkönyve:

https://www.bajaionkormanyzat.hu/images/varoshaza/Kozlemenyek/2018_marcius/03.26./oevb_jkv_20180326_birsagok_kiszabasa.pdf

 

 

 

hozzászólok